Główne zasady
Podstawowa
sprawa: kontroluj liczbę spożywanych kalorii i zadbaj o to, by poprzez ćwiczenia
konsekwentnie powodować w swoim organizmie deficyt kaloryczny (tym sposobem
trening pomoże Ci w spalaniu tłuszczu).
Jedzenie to
paliwo na kolejną sesję treningową albo na następne 3 godziny — dostarczaj go
organizmowi w kontrolowanych dawkach.
Jedzenie zawiera
materiał budulcowy dla mięśni, kości i narządów wewnętrznych, które wymagają
codziennej regeneracji.
Narzuć sobie
ograniczenia w ilości spożywanych pokarmów poprzez kontrolowanie wielkości
porcji.
Komponuj potrawy
w ten sposób, by zyskać poczucie sytości, mimo że będą one uboższe w kalorie.
Każdego wieczora
rób sobie sprawdzian, obliczając budżet kaloryczny wykorzystany w ciągu całego
dnia: ile kalorii zjadłeś, a ile spaliłeś (a także witamin, minerałów i
protein).
To Ty decydujesz:
dobierz sobie jakąś metodę kontrolowania swoich postępów: strony internetowe,
aplikacje na komórkę, oprogramowanie do monitorowania wagi ciała.
Sekretem dobrego
samopoczucia jest utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, dzięki
czemu uda Ci się utrzymać motywację.
Jedz co 2 – 3
godziny.
Nigdy nie mów
nigdy — nie rezygnuj całkowicie ze swoich ulubionych potraw, tylko je racjonuj.
Przez cały dzień,
w tym do posiłków, pij wodę albo inne napoje o małej bądź zerowej liczbie
kalorii, by dłużej zachować poczucie sytości.
Podstawowa zasada
uzupełniania zapasów energii po treningu: dostarcz organizmowi 100 – 300 kalorii
w ciągu 30 minut od zakończenia treningu (pod postacią posiłku złożonego w 80
procentach z węglowodanów prostych, a w 20 procentach z protein).
Więcej energii do
ćwiczeń. Jeśli spożywasz regularne posiłki, będziesz mieć więcej energii do
wszystkiego, w tym również do ćwiczeń, dzięki czemu każdego dnia znajdziesz czas
na ruch.
Uwagi końcowe
Sally stosowała
dietę i w ciągu 6 miesięcy zrzuciła ponad 30 kilogramów, ale w ciągu kolejnego
roku przytyła o jeszcze więcej.
Elaine, która
trenowała i odżywiała się w przemyślany sposób, zrzuciła 44 kilogramy i
utrzymuje nową wagę już od 5 lat. Nauczyła się czerpać radość z ćwiczeń, a one,
wraz z nowymi nawykami żywieniowymi, zapobiegły ponownemu odkładaniu się
tłuszczu.
Powodem spadku
wagi podczas głodówek jest utrata wody, której rezerwy zostaną szybko
uzupełnione po zaprzestaniu diety.
Połączenie
ćwiczeń i prawidłowego odżywiania daje w efekcie zmianę zachowania —
odnajdujesz dobre samopoczucie.
Przekąski są OK!
Ale musisz je odpowiednio dobierać.
Kontroluj liczbę
spożywanych kalorii. Możesz w tym celu używać którejś z dobrych stron
internetowych. Ja sam korzystam z www.fitday.com.
W niniejszej
książce znajdziesz sugerowany plan żywieniowy. Optymalna dieta dla biegaczy. Jedz zdrowo i biegnij posukces JeffGalloway, Nancy Clark>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz