Wyróżnia
się obecnie trzy typy cukrzycy:
typ I, w którym układ odpornościowy
niszczy komórki wytwarzające insulinę;
typ II, w którym organizm wytwarza
zbyt mało insuliny lub nie potrafi jej prawidłowo wykorzystywać;
typ cukrzycy ciążowej, w której
hormony kobiety ciężarnej zakłócają proces wytwarzania insuliny.
W
niniejszej książce zajmujemy się cukrzycą typu II oraz głównymi czynnikami jej
powstawania, rozwoju i kontrolowania.
Już w latach 90. XX wieku obserwowałem
kryzys narastający wokół cukrzycowej neuropatii obwodowej oraz wrzodów stóp
i amputacji w bezpośrednim następstwie rozwoju cukrzycy. Gwałtownie
powiększała się liczba rozpoznawanych przypadków cukrzycy typu II – nawet
u dzieci. Proszę pamiętać, że bezpośredni związek tej przewlekłej choroby
ze stylem życia jest nam dobrze znany. Połączenie diety wysokocukrowej (z dużym
udziałem owoców, miodu i skrobi, które w procesach trawienia
przekształcane są w cukier) z brakiem ćwiczeń fizycznych prowadzi
nieuchronnie do cukrzycy typu II ze wszystkimi jej przykrymi powikłaniami.
Związek cukru z cukrzycą typu II
(diabetes mellitus II) jest cechą wyróżniającą tego schorzenia. Słowo diabetes
pochodzi z języka greckiego, w którym oznacza ‘odsysanie’ – np. wody
z ciała. Mellitus ma ównież rodowód grecki i oznacza ‘słodycz’.
Połączenie tych znaczeń daje nam opis podstawowego objawu choroby, jakim jest
‘słodki mocz’. Od tysięcy lat lekarze badali organoleptycznie mocz pacjentów –
jeśli był on słodki, diagnozowano cukrzycę (diabetes mellitus). Inną metodą
rozpoznawania cukrzycy w starożytności było obserwowanie, czy mocz
pacjenta przyciąga pszczoły. Dziś posługujemy się bardziej wymyślną metodą
diagnostyczną – badamy zawartość glukozy (poziom cukru) w surowicy krwi.
NA PODSTAWIE: Cukier. Cichy zabójca. Jak pozbyć się uzależnienia odnajwiększej trucizny naszych czasów ZOBACZ>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz