Załóżmy
więc, że w czyimś ciele doszło do zalewu cukrem i HFCS. Stosunkowo
niedawno odkryte i opisane przez naukę stany zapalne leżą u podstaw
wielu niszczących nas dziś chorób, a w szczególności chorób serca,
otyłości i cukrzycy. „Cukier może być czynnikiem sprzyjającym
chorobotwórczym stanom zapalnym” – twierdzi Dave Grotto, RD, były rzecznik
Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego. „Upośledzona regulacja glukozy
i insuliny jest podłożem stanów zapalnych”.
W normalnych warunkach ostre stany zapalne
są zjawiskiem pozytywnym, pomagającym np. w przezwyciężaniu skutków
urazów. Gdy ktoś skaleczył się przy goleniu, w uszkodzonej okolicy
natychmiast pojawiają się leukocyty niszczące bakterie, zamykające ranę
i odbudowujące naruszone tkanki. Chroniczny stan zapalny (zwany też
zapaleniem systemowym lub niskiego poziomu) to zupełnie inna sprawa.
ZOBACZ CAŁY PORADNIK: Cukier. Cichy zabójca. Jak pozbyć się uzależnienia odnajwiększej trucizny naszych czasów>>>
Chroniczne stany zapalne:
upośledzają działania układu
odpornościowego;
mogą być przyczyną bólów;
podnoszą poziomy trójglicerydów
i cholesterolu, zwiększając ciśnienie tętnicze, a przez to
przyczyniają się do rozwoju cukrzycy i chorób serca;
apalenia
jelita do chronicznego zmęczenia, depresji, zmarszczek i suchości skóry.
Cukier
(węglowodany)
=
chroniczne stany
zapalne + urazy
=
uszkodzenia
i dysfunkcje
nerwów + bóle
Co wywołuje chroniczne stany zapalne?
Istnieją oczywiście predyspozycje
genetyczne, panuje jednak obecnie przekonanie, iż najważniejszym czynnikiem
sprzyjającym powstawaniu chronicznych stanów zapalnych jest standardowa
amerykańska dieta obfitująca w specyficzne związki chemiczne (wszystkie te
złe węglowodany, o których była mowa) oraz niedobory przeciwutleniaczy innych
przeciwdziałających im składników odżywczych. A. Lee Dellon, MD, PhD, profesor
chirurgii plastycznej i neurochirurgii z Wydziału Medycznego
Uniwersytetu Johna Hopkinsa, pisze: „Głębokie wewnętrzne uszkodzenia nerwów
obsługujących narządy końcowe7 mogą być przyczyną ukrytych stanów zapalnych
powodujących bóle, urazy i choroby przewlekłe. Specjaliści zbliżają się
dopiero do zrozumienia mechanizmów wywoływania tych stanów przez cukier”8. John
Cooke, MD z Laboratorium Kardiologicznego Wydziału Medycznego Uniwersytetu
Stanfordzkiego, specjalista kardiolog z doktoratem w dziedzinie
biologii naczyń krwionośnych, uważa, że w wyniku prozapalnego działania
substancji, takich jak cukier, wewnętrzne powierzchnie tętnic stają się
bardziej podobne do rzepów Velcro aniżeli do naturalnych teflonowych gładzi.
Sprawy wyglądają jednak gorzej, niż można
się było spodziewać.
ZOBACZ CAŁY PORADNIK: Cukier. Cichy zabójca. Jak pozbyć się uzależnienia odnajwiększej trucizny naszych czasów>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz