poniedziałek, 7 marca 2016

Jabłka

Jabłko — owoc pochodzący z naszych
polskich sadów. Słodkie, kwaśne, twarde,
mięsiste, czerwone lub zielone — wybór
należy do Ciebie. Odmian tego owocu jest
tak wiele, że nawet najbardziej wybredny
smakosz znajdzie coś dla siebie. Smak
i wygląd to jednak nie wszystko! Jabłka
zawierają także dużo błonnika pokarmowego.
Występuje on w postaci pektyn,
które korzystnie wpływają na jelitową
florę bakteryjną, regulując tym samym
wypróżnienia (na biegunki najlepsze są
jabłka duszone, zaś na zaparcia — surowe
owoce). Pektyny mają także właściwości
„odtruwające organizm”, gdyż podczas
trawienia wiążą niektóre metale ciężkie
(np. kobalt, ołów), tworząc nierozpuszczalne
sole, które są potem wydalane.
Cenna wskazówka: nie wyrzucaj gniazd
nasiennych i skórki, gdyż to właśnie
w nich gromadzi się najwięcej pektyn.
Jabłka zawierają również wiele związków
chroniących organizm przed nowotworami
i szkodliwym działaniem słońca. Jeden
z nich — kwercetyna — uszczelnia naczynia
krwionośne i zapobiega osadzaniu się
w nich cholesterolu, dzięki czemu hamuje
rozwój miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej
serca. Spośród wszystkich
obecnych w jabłkach witamin najważniejsza
jest witamina C. Wzmacnia ona układ odpornościowy. Im kwaśniejsza odmiana
owocu, tym więcej witaminy C. Zjadanie
dwóch jabłek dziennie pozwala zaspokoić
⅓ zapotrzebowania na ten składnik. Dlatego
dziś zamiast batonika na przekąskę
proponujemy np. dużego, soczystego
szampiona.
Do pieczenia, gotowania i na przetwory
najlepiej nadają się jabłka kwaśne (np.
antonówka czy reneta), ponieważ szybko
się rozgotowują. Znakomicie sprawdzą
się także w potrawach wymagających zakwaszenia,
np. w barszczu czy kapuśniaku
(poprawią smak wywaru).
Nigdy nie rób przetworów z nadpsutych
jabłek. Nadgniłe egzemplarze z brązowymi
plamami zawierają rakotwórczy
alkaloid zwany patuliną. Nie wystarczy
odkrojenie zgniłego kawałka, gdyż
substancja ta przenika cały miąższ. Takie
jabłko nadaje się tylko do wyrzucenia!
Zielona sałatka z jabłkiem
(1 porcja):
½ jabłka obranego i pokrojonego w „ósemki”,
około 30 g sera pleśniowego gorgonzola
pokrojonego na mniejsze kawałki,
1 mała posiekana szalotka,
¼ awokado obranego i pokrojonego
na mniejsze kawałki,
garść liści szpinaku,
łyżka orzechów makadamia
bądź włoskich (prażonych
przez chwilę na suchej patelni),
sól, pieprz,
miodowy sos winegret:
łyżka oliwy lub oleju rzepakowego,
⅓ łyżeczki miodu naturalnego,
1 – 2 łyżki soku z cytryny, szczypta
pieprzu.
Składniki sałatki wymieszać, polać sosem,
ewentualnie doprawić ziołami do smaku.
Jabłko pieczone
(1 porcja):
1 duże jabłko,
1 łyżeczka rodzynek lub żurawiny,
½ łyżeczki cukru,
ewentualnie cynamon.
Jabłko wydrążyć, wsypać do niego
namoczone rodzynki, posypać cukrem
i zawinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym
piekarniku, aż zmięknie. Przed
podaniem można posypać cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz