piątek, 4 września 2015

Odżywianie a długość życia


Odżywianie a długość życia


Autor: Barbara Lisowska

Od wieków naukowcy dążą do odnalezienia sedna długowieczności. Wciąż prowadzone są badania nad wpływem pokarmów, które spożywamy, na nasz stan zdrowia, a w szczególności na zdolność regeneracji komórek.

 Powszechnie wiadomo, iż dieta przyczynia się do kondycji naszego zdrowia, ale na czym to właściwie polega?
Istotne są telomery
Na długowieczność wpływ mają telomery, które są niewielkimi fragmentami DNA, znajdującymi się na zakończeniach chromosomu, które z czasem ulegają skróceniu aż w końcu dochodzi do śmierci organizmu.  Liczne badania nad telomerami wykazują, iż  ochrona ich długości może przyczynić się do wydłużenia życia.
Substancje odżywcze wpływające na długość telomerów
W wyniku badań okryto również, iż istnieją pewne substancje, które mają wpływ na wydłużenie telomerów. Należą do nich: witamina B12, witamina C, D, E, cynk, kwasy omega-3.  Ponadto dr Pokrywka wskazuje również na dodatkowe substancje, które według niego są istotne z punktu widzenia długości telomerów. Są to:
Astaksantyna – silny antyoksydant, który chroni również przed uszkodzeniami DNA, które wywołują promienie gamma. Ponadto astaksantyna posiada wyjątkową właściwość ochrony komórki przed uszkodzeniami, gdyż działa zarówno na część rozpuszczalną w wodzie, jak i w tłuszczach.
Ubichinol – czyli koenzym COQ10, którego deficyt przyczynia się do przedwczesnego starzenia komórek oraz do przedwczesnego uszkodzenia DNA. Prawidłowy poziom ubichinolu w naszym organizmie nie tylko przyczynia się do zdrowego i młodego wyglądu, ale również dodaje energii  życiowej oraz wigoru, zapobiega osłabieniu mięśni oraz korzystnie wpływa na mięsień sercowy.
Probiotyki – czyli sfermentowane pokarmy mają korzystny wpływ na nasza florę bakteryjną jelit. Dzięki probiotykom w jelitach tworzą się bakterie zwalczające niekorzystne działanie spożywania przetworzonych pokarmów i cukru.
Olej z kryla – doskonałe źródło kwasów omega-3, który zwiera również astaksantynę, która, w przeciwieństwie do oleju z ryb, chroni go przed uszkodzeniami pod wpływem utleniania.
Witamina A – witamina ta zapobiega infekcjom, które mogą przyczyniać się do skrócenia telomerów
Witamina K2 – korzystnie wpływa na krew i mięsień sercowy, dzięki czemu chroni nasz organizm przed poważniejszymi chorobami.
Magnez – ma istotny wpływ na nasz organizm, a jego deficit może przyczyniać się do skracania telomerów oraz zmniejszenia zdolności organizmu do naprawy wszelkich uszkodzeń DNA.
Polifenole – silne antyoksydanty zawarte w roślinach, mające korzystny wpływ na opóźnienie procesów starzenia.
Witamina B9 – czyli powszechnie znany kwas foliowy, wykazuje ogromny wpływ na długość telomerów zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
Kurkumina – czyli szafran indyjski posiada właściwości antynowotworowe oraz przeciwzapalne.
Jak widać większość wyżej opisanych substancji dostępnych jest w pokarmach spożywczych, które każdy z nas może nabyć. Warto zatem o tym pamiętać komponując swoją dietę i tym samym zwiększać szanse na długie życie w zdrowiu.

Więcej na temat badań nad telomerami można przeczytać w artykule doktora Jana Pokrywki: Znaczenie telomerazy
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz