środa, 13 kwietnia 2016

Cukier ukryty

Producenci przemysłowej żywności ukrywają dodatkowy cukier w swoich produktach pod różnymi nazwami, nie zmienia to jednak jego niebezpiecznych ilości zawartych w składzie. Dlatego, czytając etykiety, powinniśmy odrzucać każdy artykuł, w którym wśród pierwszych pięciu ingrediencji pojawia się któraś z następujących nazw:

   Cukier brunatny

   Cukier buraczany

   Cukier daktylowy

   Cukier inwertowany

   Cukier karobowy

   Cukier kokosowy

   Cukier palmowy
Cukier słodowy

   Cukier trzcinowy

   Dekstroza

   Dekstryna

   Fruktoza krystaliczna

   Glukoza

   Karmel

   Koncentrat soku owocowego

   Maltodekstryna

   Maltoza

   Melasa trzcinowa

   Melasy

   Miód

   Muscovado
Nektar z agawy

   Odparowany sok trzcinowy

   Odparowany sok trzcinowy krystaliczny

   Odwodniony cukier trzcinowy

   Rapadura

   Słodzik kukurydziany

   Słód jęczmienny

   Sukanat

   Sukroza

   Syrop klonowy

   Syrop kukurydziany

   Syrop kukurydziany granulowany

   Syrop kukurydziany wysokofruktozowy

   Syrop zwyczajny (elementarny)
Syrop skrobiowy

   Syrop uszlachetniony

   Syrop z ciemnego ryżu

   Syrop z sorgo (prosa afrykańskiego)

   Syrop złocisty

   Syrop z suszonego owsa

   Turbinado


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz