Gluten jest białkiem występującym
w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Nadaje ono pożądaną
elastyczność i lepkość wyrobom z mąki. W owsie również występuje
białko zaliczane do glutenu (tzw. awenina). Wciąż trwają badania nad jego
wpływem na stan chorych na celiakię. Wydaje się, że w małych
ilościach białko owsa jest dobrze tolerowane przez osoby cierpiące na to
schorzenie. Jest to jednak kwestia indywidualna.
Rozróżniamy
kilka stanów chorobowych, które wymagają czasowego lub trwałego wyeliminowania
glutenu z diety. Do najpopularniejszych z nich należą:
Celiakia (zwana również chorobą
trzewną). Jest to choroba o podłożu immunologicznym, polegająca
na tym, że organizm nie toleruje glutenu otrzymywanego wraz
z pożywieniem. Wówczas białko to działa szkodliwie na układ
pokarmowy: powoduje zanik kosmków jelitowych i prowadzi
do upośledzonego wchłaniania potrzebnych składników pożywienia,
a w konsekwencji – do wielu przykrych objawów. Objawy celiakii
mogą być skąpe, dlatego choroba często pozostaje niewykryta przez dłuższy czas.
W przypadku stwierdzonej celiakii konieczne jest całkowite i trwałe
wykluczenie glutenu z pożywienia.
Alergia na gluten. Jest to
nieprawidłowa reakcja organizmu na białka zbóż przyjmowane
z pokarmem.
W zależności
od typu alergii objawy mogą wystąpić natychmiast po spożyciu glutenu
lub dopiero po wielu godzinach. Mogą to być symptomy stosunkowo łagodne,
np. w postaci wysypki, lub bardzo ciężkie, takie jak wstrząs
anafilaktyczny, który jest śmiertelnym zagrożeniem życia. W przypadku
alergii na gluten dieta bezglutenowa jest podstawą leczenia i trzeba
ją stosować przez całe życie. Część dzieci cierpiących na alergię
„wyrasta” z niej po okresie dojrzewania.
Nadwrażliwość na gluten. Jest to
stan, w którym na podstawie dostępnych metod diagnostycznych nie ma
przesłanek do stwierdzenia celiakii lub alergii na gluten,
a mimo to pacjent kilka lub kilkanaście godzin po
spożyciu glutenu odczuwa dolegliwości bądź ma objawy charakterystyczne dla
celiakii, np. biegunkę, bóle brzucha, wysypkę, osłabienie, bóle głowy,
przewlekłe zmęczenie itp. Problem ten diagnozuje się, wykluczając celiakię
i alergię oraz obserwując samopoczucie pacjenta po wyeliminowaniu
z diety glutenu i po późniejszej prowokacji glutenem. Jeśli
wykluczenie glutenu powoduje ustąpienie przykrych objawów, zalecana jest dieta
bezglutenowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz