Nieświadome spożywanie pokarmów
alergizujących nieustannie aktywuje układ odpornościowy, pobudzając ciągłą
reakcję immunologiczną i wywołując przewlekły stan zapalny. Im mniej szczelna bariera
jelitowa, tym większe zapalenie.
Od wielu lat pojawiają się
doniesienia naukowe łączące procesy zapalne z patogenezą otyłości i chorób jej
towarzyszących. W wielu badaniach wykazano związek między zwiększoną aktywacją zapalną
występującą w otyłości a rozwojem insulinooporności.
Trzeba wiedzieć, że otyłość
jest chorobą przewlekłą, niemającą tendencji do samoistnego ustępowania.
Komórki tkanki tłuszczowej
są przede wszystkim miejscem gromadzenia energii, lecz wykazują też aktywność
hormonalną i enzymatyczną. Substancje wytwarzane w tkance tłuszczowej, tzw.
adipokiny, biorą aktywny udział w powstawaniu insulinooporności, będącej głównym
patomechanizmem rozwoju chorób związanych bezpośrednio z otyłością, którymi są
między innymi nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe, choroba niedokrwienna
serca, miażdżyca i cukrzyca typu 2.
Pierwsze badania
prowadzone w latach dziewięćdziesiątych potwierdziły związek między otyłością a
wydzielaniem czynnika martwicy nowotworów (TNF-α) w tkance tłuszczowej i mięśniowej
otyłych pacjentów. Następnie wykazano, że podobną aktywność immunologiczną
wykazują inne substancje wytwarzane przez tkankę tłuszczową, mianowicie
interleukiny, leptyna, adiponektyna, wisfatyna i rezystyna.
Tkanka tłuszczowa oprócz
adipocytow zawiera tkankę łączną macierzy, tkankę nerwową, komórki immunologiczne
i komórki śródbłonka naczyniowego, także wykazujące aktywność wydzielniczą.
Kolejnym mechanizmem
aktywizacji stanu zapalnego w otyłości jest stres oksydacyjny, którego przyczyną
jest zwiększone dostarczanie glukozy do tkanki tłuszczowej, gdzie jest ona
wychwytywana przez komórki naczyń, co powoduje wzrost wytwarzania wolnych rodników.
Te z kolei aktywują kaskadę prozapalną wewnątrz komórek śródbłonka
naczyniowego. Wyższy poziom glukozy prowadzi też do zwiększenia liczby wolnych rodników
w adipocytach, które w reakcji zaczynają wytwarzać cytokiny pozapalne.
To był tylko fragment publikacji: Dieta uzdrawiająca organizm - Magdalena
Makarowska Zobacz całość>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz