Autor: Grzegorz Łapanowicz
Zdrowa dieta dla każdego będzie oznaczać inny system żywienia. Każdy organizm jest inny, każdy potrzebuje innych wartości odżywczych i inną ich ilość. Dieta powinna być zależna od wielu czynników – waga, tryb życia, stan zdrowia, wiek a nawet płeć ma tutaj ogromne znaczenie.
Właśnie dlatego nie da się jadać dziennej porcji warzyw i śmiało twierdzić, że odżywiamy się zdrowo. O tym ma zadecydować w pierwszej kolejności specjalista, dietetyk.
To właśnie jego pomoc staje się niezbędna jeśli rzeczywiście chcemy żywić się odpowiednio. Dietetyk już na pierwszej konsultacji przeprowadzi z nami szczegółowy wywiad a jeśli będzie trzeba, wykona potrzebne badania. Tylko w ten sposób będzie w stanie rozpisać dla nas wartościową dietę, taką która może utrzymywać nasz organizm w świetnej kondycji a nawet niwelować różnego rodzaju schorzenia czy dolegliwości.
„Jesteś tym, co jesz” – to stare, ale jakże prawdziwe porzekadło. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie, na nasze zdrowie. Nieodpowiednia dieta może prowadzić nie tylko do złego samopoczucia, ale też licznych chorób. Do najczęstszych zalicza się otyłość (choruje na nią już blisko 1 miliard ludzi na całym świecie), miażdżyca, choroby układu pokarmowego czy cukrzyca. Trzeba wspomnieć również o tym, że zła dieta odbije się na naszym wyglądzie, pogorszy się stan naszych włosów, skóry i paznokci.
Dobra dieta powinna być odpowiednio zbilansowana biorąc pod uwagę nasze zapotrzebowanie na cenne witaminy i minerały. Ich niedobór bardzo szybko da o sobie znać na przykład w postaci anemii czy spadku odporności. Codzienny jadłospis powinien zakładać dostarczanie do organizmu zarówno tłuszczy i węglowodanów jak i cukrów. Oczywistym jest jednak, że każda z tych wartości powinna zawierać się w innej ilości.
Jak uznają wykwalifikowani dietetycy, najlepiej jeśli dieta eliminuje nasycone kwasy tłuszczowe natomiast zastępuje je tymi nienasyconymi. Co więcej, dużą ilość tłuszczy zwierzęcych można śmiało zamienić na te roślinne. Cukry proste warto dostarczać do organizmu nie w postaci słodyczy, ale owoców, dzięki temu dodatkowo zapewnimy sobie sporą dawkę antyoksydantów, które oczyszczą nasze ciało z toksyn i witamin a te budować będą nasz system odpornościowy. Z diety należy eliminować sól – to jeden ze składników spożywczych, który jest bardzo niekorzystny biorąc pod uwagę funkcjonowanie wielu organów naszego ciała, w tym nerek. Zamiast niej dobrze jeść produkty bogate w błonnik, bo ten dla odmiany dobroczynnie wpłynie na układ pokarmowy i przyswajanie innych cennych składników.
Dobra dieta to z całą pewnością dieta różnorodna jednak warto eliminować z niej produkty, które działają destrukcyjnie. Do takich zaliczają się głównie fast foody i żywność wysoce modyfikowana. Nie zalecane są także używki w postaci mocnej herbaty, kawy czy alkoholu i chociaż uznaje się, że „wszystko jest dla ludzi” to warto pamiętać, że w tej kwestii obowiązują pewne ograniczenia. Dopuszczalna dzienna dawka alkoholu dla mężczyzn to 20 g wódki i 0,5 l piwa dla mężczyzn i o połowę mniejsza dawka w przypadku kobiet. Alkohol nie powinien być spożywany nagminnie każdego dnia bowiem powoduje uzależnienia i doprowadza do nadciśnienia tętniczego oraz marskości wątroby.
Zdrową dietę należy przestrzegać bezwzględnie zawsze, nie tylko wtedy gdy dopadnie nas choroba. To doskonały sposób na trwanie w należytej kondycji. Na szczęście zauważa to coraz większa liczba Polaków, która ustawia się w długich kolejkach do poradni dietetycznych. I rzeczywiście jest to powód do radości bowiem dane dotyczące obecnie serwowanej żywności są zatrważające. Warto tutaj wspomnieć, że zdrowe odżywianie prężnie promuje także samo Ministerstwo Zdrowia, które namawia Polaków do dbania o codzienne menu. Na tego rodzaju potrzeby z inicjatywy ministerstwa opracowano nawet piramidę zdrowego żywienia, która niejednokrotnie jest podstawą układania zbilansowanej diety.
Artykuł napisany we współpracy z Akademią Zdrowego Żywienia - warszawskim gabinetem dietetycznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz