czwartek, 7 czerwca 2018

Superjagody


Rośliny jagodowe to biologiczna rodzina, do której należą m.in. aronia, agrest, jagody, truskawki, borówki, porzeczki, winogrona i żurawina. Słyną ze swoich właściwości smakowych i prozdrowotnych. Ich niewątpliwym atutem – widocznym już na pierwszy rzut oka – są barwniki roślinne i przeciwutleniacze (o tym kilka słów poniżej). Świeże, mają wysoką zawartość witaminy C. Owoce jagodowe to prawdziwe bogactwo minerałów (magnezu, potasu, wapnia i żelaza). Dzięki pesteczkom w nich zawartym, są również świetnym źródłem błonnika. Działają przeciwzapalnie i antyseptycznie.
  
 Badania przeprowadzone na Harvardzie na grupie 16 tysięcy kobiet udowodniły, że wysokie spożycie owoców jagodowych opóźnia procesy demencji, poprawia pamięć, umiejętność logicznego myślenia oraz orientację.
Owoce jagodowe wykazują niezwykle silne działanie przeciwutleniające, chronią nas przed wolnymi rodnikami, przeciwdziałając rozwojowi nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu. Powstają one w organizmie na skutek różnych reakcji zachodzących w sposób naturalny. Większe ilości wolnych rodników wydzielają się m.in. pod wpływem stresu czy zanieczyszczeń. Ponieważ działają one destrukcyjnie na komórki naszego ciała, poprzez uszkadzanie DNA i niszczenie błon, tak ważne jest duże spożycie przeciwutleniaczy, które nas przed nimi uchronią.

Więcej informacji na temat koktajli i przepisy znajdziesz tutaj: Superkoktajle dla zdrowia i urody czylikoktajle z superfoods

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz