Sprawny metabolizm dla bystrzaków ZOBACZ>>>
Gdy już cały pokarm zostaje strawiony w organizmie, do akcji
wkraczają hormony.
Nie tylko monitorują rodzaje wchłoniętych substancji, lecz
również dyrygują sposobem ich wykorzystania przez ciało. Hormony koordynują
działanie komórek, a niektóre komórki są zaprogramowane w taki sposób, że
rozumieją instrukcje pochodzące ze specyficznych hormonów. W tym podrozdziale
omówię cztery podstawowe hormony oraz ich znaczenie dla metabolizmu.
Zasadniczo hormony są związkami chemicznymi uwalnianymi przez gruczoły wewnątrzwydzielnicze (endokrynne, dokrewne) do krwiobiegu, skąd dostają się do docelowych tkanek (gruczoły zewnątrzwydzielnicze — egzokrynne — czyli potowe i ślinianki,
uwalniają swoje wydzieliny do otoczenia).
Gruczoły dokrewne, takie jak tarczyca czy nadnercza, a także inne
narządy (na przykład nerki), wytwarzają i wydzielają hormony. Cząsteczki te
stanowią trzon metabolizmu, gdyż regulują odpowiednie proporcje między
zużywaniem a magazynowaniem energii w organizmie, a także wpływają na
skuteczność odchudzania.
Możesz mieć powolny metabolizm, ponieważ dieta, styl życia, a
nawet geny wpływają na układ hormonalny. W rozdziale 12. zapoznasz się z
kilkoma zaburzeniami hormonalnymi, takimi jak menopauza, cukrzyca czy choroby
tarczycy, powodującymi znaczne rozregulowanie metabolizmu.
Możesz wprowadzić zmiany w swojej diecie poprawiające regulację
hormonalną, a tym samym usprawniające przemianę materii.
Insulina glukozę zaklina
Insulina, hormon
produkowany przez komórki beta trzustki, reguluje metabolizm węglowodanów i
tłuszczów:
Jest uwalniana w obecności węglowodanów lub
białek trafiających do krwiobiegu z układu pokarmowego.
Wpływa na wchłanianie glukozy przez komórki w
celu pozyskania energii oraz na magazynowanie tego podstawowego cukru w
wątrobie i mięśniach w formie glikogenu lub w komórkach tłuszczowych w postaci
trójglicerydów.
W obecności insuliny organizm przestaje
rozkładać zmagazynowane zapasy tłuszczu.
Stymuluje biosyntezę białek i pobór aminokwasów
przez tkankę mięśniową.
Przy właściwym rytmie metabolizmu Twój organizm posiada
odpowiednie mechanizmy sprzężenia zwrotnego regulujące stężenie insuliny we
krwi, dzięki czemu nie ma jej ani za dużo, ani za mało. W ten sposób glukoza
jest na bieżąco przekształcana w energię, a nie magazynowana w postaci
trójglicerydów.
Organizm cukrzyków wytwarza bardzo niewiele (bądź wcale nie
produkuje!) insuliny lub ciało nie potrafi na nią właściwie reagować — jest to
tak zwana insulinooporność.
Mimo że komórki ciała nie są w stanie podporządkować się
insulinie, istnieją metody odwrócenia tego stanu rzeczy. Można regulować
stężenie glukozy we krwi poprzez regularne konsultacje z diabetologiem, zmianę
diety i poziomów aktywności, a także osiągnięcie właściwej wagi.
„Zestresowany” kortyzol
Kortyzol jest
wytwarzany przez nadnercza i uwalniany w sytuacjach stresowych.
Pełni wiele różnorakich funkcji w krainie metabolizmu, ale jego
głównym zadaniem jest przygotowanie zapasu energii, która w razie potrzeby
zostanie natychmiast wykorzystana, na przykład do szybkiej ucieczki od
zagrożenia (jest to tak zwana reakcja walki lub ucieczki), a nawet w razie
ciężkiego dnia w biurze. Kortyzol należy do klasy hormonów zwanych glikokortykoidami,
zwiększających stężenie glukozy we krwi:
Działa przeciwstawnie do insuliny — utrzymuje
glukozę w krwiobiegu i rozkłada na nią tłuszcze z materiałów zapasowych (w
procesie zwanym glukoneogenezą).
Zmniejsza pobór białek (zostają one wykorzystane
w glukoneogenezie) do mięśni.
Jeżeli więc kortyzol będzie znajdował się w ustroju przez dłuższy
czas, spowoduje ubytek masy mięśniowej.
Wydzielanie kortyzolu podnosi ciśnienie krwi.
Wstrzymuje działanie układu odpornościowego,
ponieważ nie jest on niezbędny do przetrwania bezpośredniego zagrożenia lub
stresującej sytuacji.
Problem leży w tym, że często stres nie wymaga wyzwalania
energii. Jeżeli masz siedzącą pracę i doświadczasz ciągłego stanu napięcia, nie
wykorzystujesz glukozy uwalnianej przez kortyzol. W konsekwencji cukier ten
zostaje ponownie zmagazynowany, przede wszystkim w brzusznej tkance
tłuszczowej.
Wśród czynników wpływających na wzrost stężenia kortyzolu jest
to, że:
Śpisz za mało lub co najwyżej siedem godzin w
nocy.
Wykazujesz niewystarczającą aktywność. Regularne
ćwiczenia pomagają przezwyciężyć niepokój.
Spożywasz zbyt dużo kofeiny. Aby zmniejszyć
stężenie kortyzolu, ogranicz się do maksymalnie jednej filiżanki kawy dziennie.
Nie masz zrównoważonej diety lub cierpisz na
niedobór witamin z grupy B i magnezu.
Uzupełnienie niedoborów pozwala obniżyć poziom kortyzolu i wzmocnić
system odpornościowy.
Związki z tarczycą
Tarczyca jest gruczołem endokrynnym umiejscowionym w szyi,
odpowiedzialnym za regulowanie tempa przemiany materii. Przy udziale jodu
dostarczanego wrazz pokarmem wytwarza dwa główne hormony, zwane T3
(trójjodotyronina) i T4 (tyroksyna). Każda komórka Twojego ciała reaguje na te
hormony albo przyspieszając metabolizm, albo go zwalniając, w zależności od
tego, ile tlenu i kalorii ma zostać przetworzonych na energię. Dokładniej
mówiąc, hormony tarczycy:
Wpływają korzystnie na wzrost i rozwój całego
organizmu.
Przyspieszają działanie insuliny.
Wzmacniają reakcję ciała na hormony stresu.
Regulują temperaturę ciała.
Najczęstszą przyczyną zaburzeń pracy tarczycy jest choroba
autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, w której organizm atakuje własne
komórki. Jeżeli tarczyca pracuje zbyt powoli, ciało nie nadąża z przetwarzaniem
kalorii na energię i są one magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego
osoby z niedoczynnością tarczycy mają tendencję do przybierania wagi lub
trudności z chudnięciem.
Przy tym zaburzeniu spowolniony zostaje metabolizm białek,
tłuszczów i węglowodanów — czyli podstawowa funkcja przemiany materii.
Jednak nie ma co tracić nadziei w razie diagnozy zaburzeń
tarczycy. Korzystając z opisanego w tej książce planu poprawy metabolizmu,
ciągle będziesz w stanie zrzucać wagę w regularnych odstępach czasu. Więcej
informacji na temat tej konkretnej „diety tarczycowej” znajdziesz w rozdziale
12.
Łaknąc hormonów głodu lub sytości
Jeżeli zrzuciłaś/zrzuciłeś wagę po to tylko, aby za chwilę znów
na niej przybrać, to najwidoczniej jesteś aż za bardzo za pan brat z hormonami
głodu i sytości.
Leptyna i grelina są dwoma
głównymi hormonami regulującymi poczucie łaknienia oraz bycia najedzonym.
Hormony te mogą stanowić klucz do metabolizmu i masy ciała.
Dzięki leptynie odczuwasz sytość:
Jest wydzielana przez tkankę tłuszczową — im
więcej komórek tłuszczowych, tym więcej hormonu uwalnianego do organizmu.
Leptyna „informuje” tarczycę, że organizm ma
wystarczającą ilość tkanki tłuszczowej, co prowadzi do spalania substancji
zapasowych. W przypadku otyłości głównym problemem jest pojawienie się po
pewnym czasie oporności na leptynę.
Z powodu oporności na leptynę (lub
nieprawidłowego sposobu odżywiania się — na przykład restrykcyjnej diety)
organizm może uznać, że jesteś głodna/głodny.
Co się więc dzieje dalej?
Organizm magazynuje coraz większą ilość
tłuszczu, zamiast go przetwarzać na energię, a w konsekwencji spalana jest
również mniejsza ilość kalorii.
Rośnie Twój apetyt, nie czujesz się
nasycona/nasycony i pojawia się niebezpieczeństwo przejedzenia.
Zwiększa się prawdopodobieństwo wytworzenia
insulinooporności.
Jeżeli od pewnego czasu masz nadwagę, będzie Ci trudniej się
odchudzić. Jest to jednak w zasięgu Twoich możliwości. To właśnie w tej
sytuacji pierwsze skrzypce gra aktywność pozwalająca na spalanie większej
ilości kalorii oraz ustabilizowanie regulacji hormonalnej. W rozdziale 11. opisałam
pewne ćwiczenia poprawiające metabolizm, które pomagają wdrożyć się w proces
odchudzania.
Grelinę nazywam
„gremlinem głodu”, ponieważ to ona zwiększa Twój apetyt:
Jest produkowana w żołądku i gdy jest pusty,
informuje mózg, że nadszedł czas na posiłek.
Kontroluje również geny odpowiedzialne za
magazynowanie tłuszczów.
Badania udowadniają, że przy niedoborze snu
stężenie greliny rośnie, a leptyny maleje, co tłumaczy zjawisko większego głodu
po kilku nieprzespanych nocach.
Niektóre badania sugerują również, że w
przypadku pominięcia śniadania grelina zwiększa apetyt na wysokokaloryczne
pokarmy.
Reakcja Twojego organizmu na te hormony może być inna niż u osoby
znajdującej się tuż obok. Podobnie jak metabolizm działa u każdego w nieco
odmienny sposób, również odpowiedź ciała na stres, hormony i składniki odżywcze
różni się u poszczególnych ludzi. Twoje środowisko, dieta i styl życia stanowią
istotne czynniki w funkcjonowaniu metabolizmu i tym właśnie zagadnieniem
zajmujemy się w tej książce. Na pewnym poziomie metabolizm może być owiany mgłą
tajemnicy, ale jesteś w stanie podjąć działania zmieniające sytuację, w jakiej
się znalazłaś/znalazłeś.
Porozmawiajmy o hormonach płciowych
Bez względu na Twoją płeć hormony testosteron i estrogeny
odgrywają wiodącą rolę w metabolizmie. Hormony płciowe w olbrzymim stopniu
wpływają na budowę ciała, gdyż dzięki nim można na pierwszy rzut oka odróżnić
kobietę od mężczyzny. Mężczyźni zazwyczaj mają większą masę mięśniową i spalają
więcej kalorii w stanie spoczynku, przez co przeważnie mogą jeść więcej i nie
martwić się o przyrost kilogramów. Kobiety natomiast odnoszą wrażenie, że
cokolwiek zjedzą, odkłada się to w ich udach i biodrach i w konsekwencji
schudnięcie stanowi
dla nich większy problem.
Estrogeny
Estrogeny są grupą hormonów nieodłącznie związanych zarówno z
rozmnażaniem, jak i powstawaniem cech płciowych takich jak tkanka gruczołu
sutkowego. Hormony te, produkowane w jajnikach, nadnerczach i tkance
tłuszczowej, zwiększają przyswajanie i syntezę białek, wspomagają wytwarzanie
mocnych kości, a także wspierają regulację stężenia testosteronu.
W czasie menopauzy stężenie estrogenów gwałtowanie spada, co
przynosi następujące skutki:
Zwiększone przekształcanie kalorii w
tkankę tłuszczową. Komórki tłuszczowe również wytwarzają estrogen,
dlatego organizm przechodzi w tryb magazynowania energii, żeby zwiększyć tkankę
tłuszczową, a tym samym — wydzielanie tego hormonu.
Uderzenia gorąca zdolne do przerywania
snu. Brak spokojnego snu wpływa na zmianę wydzielania
hormonów głodu i sytości, co ma zły wpływ na metabolizm.
Zmiany nastrojów wpływające na dobór
pożywienia. Możesz łaknąć większej ilości tłustych potraw
lub słodyczy.
W rozdziale 12. znajdziesz więcej informacji na
temat menopauzy oraz porady dotyczące diety i ćwiczeń pozwalających
zrównoważyć, a także przyspieszyć przemianę materii w tym stanie.
Testosteron
Z kolei hormon testosteron jest produkowany zarówno przez
kobiety, jak i mężczyzn, ale oznaki jego działania są bardziej widoczne u tych
drugich. Jego głównymi wytwórcami są jądra i jajniki. Testosteron:
Zwiększa biosyntezę białek oraz poprawia
funkcjonowanie tkanki mięśniowej.
Poprawia wytrzymałość, czyli ważny element
aktywności i ćwiczeń.
Zapobiega chorobom serca poprzez regulację stężenia
cholesterolu i trójglicerydów.
Podobnie jak w przypadku estrogenu, również stężenie testosteronu
maleje po 40. roku życia, co powoduje spadek masy mięśniowej, przyrost tkanki
tłuszczowej i zwolnienie przemiany materii. Hormony stresu również wpływają na
estrogen i testosteron, zmniejszając w dowolnym wieku ich korzystny wpływ na
metabolizm.
Częściowo właśnie z powodu hormonów płciowych odchudzanie się
jest coraz trudniejsze wraz z wiekiem. Jednakże poprzez odpowiednią dietę i
ćwiczenia możesz osiągnąć równowagę hormonalną, dzięki czemu te zdrowe nawyki
będąTwoimi sprzymierzeńcami, a nie wrogami.
Sprawny metabolizm dla bystrzaków ZOBACZ>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz