Ze wszystkich składników odżywczych najwięcej kontrowersji budzą
tłuszcze i cholesterol. Pewnie sobie myślisz: „Jeśli zjem tłuste, będę
tłusta/tłusty”. To prawda, że amerykańska dieta stanowi bogate źródło tłuszczów,
a ich nadmiar ma negatywny wpływ na zdrowie — jak choćby na wzrost stężenia
cholesterolu, choroby serca czy przyrost wagi. Jednak pomimo tego, że tłuszcze
są skoncentrowanym źródłem kalorii oraz przesadzanie z nimi jest szkodliwe,
musisz je spożywać z kilku ważnych powodów:
Stanowią łatwo przyswajalne źródło energii
wykorzystywanej w metabolizmie (największa koncentracja energii na gram — 9
kalorii).
Dostarczają kwasów tłuszczowych wykorzystywanych
do wytwarzania różnych hormonów, na przykład płciowych i regulujących uczucie
głodu.
Są niezbędne do przyswajania niektórych
nierozpuszczalnych w wodzie witamin — A, D, E i K.
Zwiększają poziom zadowolenia poprzez poprawę
smaku i różnorodność potraw, dzięki czemu przez dłuższy czas nie odczuwasz
głodu.
Nawet w zmagazynowanej postaci tłuszcze pomagają
w regulacji temperatury ciała i chronią narządy wewnętrzne.
Wszystko, nie
tylko tłuszcze, spożywane w nadmiarze jest magazynowane przez organizm w
postaci tkanki tłuszczowej. Aby zmniejszyć jej zawartość w organizmie, skoncentruj
się na zrównoważonej diecie, w której około 20 – 35% kalorii powinno pochodzić
od tłuszczów. W ten sposób utrzymasz wysoki poziom przemiany materii i
jednocześnie zachowasz zdrową równowagę. Nie oznacza to wcale, że 30% diety
musi składać się z tłuszczów. Każdy gram tłuszczów zawiera równowartość
9 kalorii, co oznacza, że należy spożyć blisko połowę mniej
tłuszczów niż węglowodanów czy białek, aby wchłonąć taką samą wartość
energetyczną. Na przykład:
30 gramów pistacji = 15 gramów tłuszczu, 180
kalorii,
30 gramów (1 kromka) chleba razowego = 15 gramów
węglowodanów, 80 kalorii.
Bez względu na rodzaj pożywienia większość zawartych w nim
tłuszczów ma postać trójglicerydów. Trójglicerydy
składają się z trzech łańcuchów kwasów
tłuszczowych połączonych cząsteczką glicerolu. Kiedy organizm potrzebuje energii zmagazynowanej
w tłuszczu, trójgliceryd zostaje rozłożony przez enzym lipaza
w procesie lipolizy na trzy cząsteczki kwasów tłuszczowych, które
następnie zostają wprowadzone do cyklu kwasu cytrynowego, gdzie zostaje
uwolniona z nich energia pozwalająca na przykład na transport tlenu w
naczyniach krwionośnych.
W trakcie intensywnego wysiłku głównym źródłem
paliwa są węglowodany, ale tłuszcze są niezbędne do korzystania z glikogenu,
czyli zmagazynowanej formy węglowodanów.
Tłuszcze z kolei stanowią podstawowe źródło
energii podczas długotrwałego, ale lekkiego wysiłku.
Więcej informacji na temat sposobów wykorzystywania paliwa przez
organizm w czasie wysiłku znajdziesz w rozdziale 11.
Tłuszcze tłuszczom nierówne, jeśli chodzi o Twoje zdrowie. W
tabeli 1.1 znajdziesz listę tłuszczów (w kolejności od korzystnych do
szkodliwych) wraz ze źródłami ich pochodzenia.
Poprawa metabolizmu oznacza pozbycie się niechcianej tkanki
tłuszczowej, jednak potrzebujesz pewnego
zapasu tłuszczu niezbędnego do
przeprowadzania niektórych procesów, takich jak pozyskiwanie energii i
wchłanianie witamin rozpuszczalnych
w tłuszczach (A, D, E i K). W rozdziale 3. dowiesz się, ile
należy spożywać tłuszczów, a także w jaki sposób mierzyć postępy poprzez
określanie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie.
ZOBACZ WIĘCEJ: Sprawny metabolizm dla bystrzaków>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz