Od czasu wprowadzenia przez dr. Atkinsa2 diety nienawidzącej
węglowodanów (cukrów), a kochającej białka pojawia się coraz więcej produktów
spożywczych cechujących się niską zawartością tych pierwszych i coraz więcej
osób rezygnuje z obwarzanków i makaronu. Prawda jest jednak taka, że
węglowodany stanowią w istocie główne źródło paliwa napędzającego metabolizm i
zapewniają energię zarówno mięśniom, jak i mózgowi.
Przeprowadzka ludności z terenów wiejskich do miast spowodowała
zmianę nawyków żywieniowych: spożywamy więcej przetworzonych cukrów i słodzików
niż kiedykolwiek wcześniej. To one mają wpływ na epidemię otyłości i kłopoty zdrowotne
— nie węglowodany pochodzące z pełnowartościowych, naturalnych źródeł, takich
jak całe ziarna, owoce i warzywa.
Węglowodany występują w pożywieniu w postaci prostej i złożonej.
Do węglowodanów prostych zaliczamy:
Monosacharydy (cukry proste), które stanowią najprostszą formę węglowodanu i składają się tylko
z pojedynczej cząsteczki cukru. Przykładowymi monosacharydami
są glukoza, fruktoza i galaktoza.
Disacharydy (dwucukry), które tworzą dwie połączone ze sobą cząsteczki cukrów prostych.
Przykładowe dwucukry: laktoza, maltoza, sacharoza.
Węglowodanami złożonymi są między innymi skrobia i błonnik — cząsteczki składające się z
setek, a nawet tysięcy połączonych monosacharydów.
Błonnik w przewodzie pokarmowym zachowuje się inaczej niż
pozostałe węglowodany.
W zależności od tego, czy jest rozpuszczalny w wodzie, czy nie,
może przyjmować postać żelu lub wcale nie być trawiony. Związek ten sprawia, że
czujesz sytość dłużej niż w przypadku pokarmów zawierających inne węglowodany,
i pełni jedną z głównych funkcji w zakresie poprawy metabolizmu. Wyjaśnienie
takiego stanu rzeczy znajdziesz w rozdziale 5.
Nie licząc błonnika, wszystkie pozostałe węglowodany — bez
względu na źródło — rozkładane są do postaci glukozy, która następnie może
zostać wykorzystana jako źródło energii lub przekształcona w materiał zapasowy
— tłuszcze. Trawienie
długich łańcuchów węglowodanowych zabiera więcej czasu, dzięki
czemu czujesz się dłużej nasycona/nasycony i, w przeciwieństwie do spożywania
cukrów prostych, nie występują gwałtowne wahania stężenia glukozy we krwi.
Organizm wykorzystuje glukozę w metabolizmie na wiele różnych
sposobów:
W cyklu kwasu cytrynowego stanowi podstawowe
źródło energii.
Jest przekształcana w wątrobie i mięśniach w
glikogen — zapasowy materiał energetyczny.
Gdy zapasy glikogenu są pełne, nadmiar glukozy
zostaje przekształcony w wątrobie w tłuszcze. W razie potrzeby tłuszcze te
zostają użyte do dostarczenia energii, ale organizm nie potrafi ich przetworzyć
z powrotem na glukozę.
Twój mózg wymaga glukozy do myślenia, zapamiętywania i działania.
Z tego powodu zbyt duże ograniczenie dostaw węglowodanów może być bardzo szkodliwe
dla metabolizmu, ponieważ nie będziesz myśleć jasno, będziesz za to odczuwać
brak czegoś i w konsekwencji będzie Ci groziło później
przejadanie się. Podobnie jak w przypadku tłuszczów i białek, dobór właściwych
węglowodanów stanowi podstawę do osiągnięcia równowagi między optymalnym
wykorzystywaniem
a magazynowaniem energii. Rozdział 5. zawiera informacje na temat
węglowodanów najskuteczniej usprawniających przemianę materii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz