Białka (proteiny) stanowią drugi po wodzie najliczniej
występujący składnik w ludzkim organizmie. Mózg, mięśnie, skóra, krew, włosy
czy paznokcie składają się z aminokwasów — cegiełek tworzących cząsteczki
białka. Przeciwciała zwalczające infekcje, jak również enzymy będące
katalizatorami wielu reakcji metabolicznych także zbudowane są z białek.
Zatem białka same w sobie nie stanowią bezpośredniego źródła łatwo
przyswajalnej energii, ale są niezbędne do przetwarzania tłuszczów i
węglowodanów. Poza tym z niewielkiej ilości białek wytwarzane są niektóre
hormony, takie jak insulina (regulująca stężenie glukozy we krwi).
Z perspektywy metabolizmu głównym zadaniem protein jest tworzenie
i utrzymywanie tkanki mięśniowej. Masa mięśniowa spala w spoczynku więcej
kalorii niż tkanka tłuszczowa, dlatego jest niezwykle cenna dla każdej osoby
dbającej o swój metabolizm. W organizmie następuje olbrzymi przemiał białek i
Twoje ciało potrzebuje dostaw aminokwasów do mięśni, które są w trakcie ćwiczeń
uszkadzane i odbudowywane.
Podczas ćwiczeń siłowych, takich jak podnoszenie ciężarów,
napinane włókna mięśniowe ulegają drobnym uszkodzeniom i muszą zostać
„naprawione” poprzez dostawę nowych aminokwasów spożywanych w diecie.
Nie licząc czystego oleju, każdy naturalny pokarm zawiera w sobie
pewną ilość protein, jednak ich skład aminokwasowy może się znacznie różnić.
Niektóre potrawy zawierają lepszą kompozycję aminokwasów niż inne:
Białka pełnowartościowe (doborowe) zawierają wszystkie 9
aminokwasów egzogennych (których organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć).
Białka te są najczęściej pochodzenia zwierzęcego: mięso, nabiał i
jajka.
Białka niepełnowartościowe (niedoborowe) spotykane są w
produktach roślinnych: roślinach strączkowych, ziarnach zbóż i warzywach.
Łącząc dwa pokarmy wegetariańskie, jesteś w stanie dostarczyć organizmowi
wszystkich niezbędnych do życia aminokwasów. Przykładami takich kombinacji
produktów są ryż z fasolą, ser tofu z ryżem i warzywami czy masło orzechowe z
chlebem razowym.
Eksperci uważali niegdyś, że skoro organizm nie przechowuje
aminokwasów (czego nie można powiedzieć o tłuszczach i węglowodanach), to
trzeba łączyć produkty zawierające białka niepełnowartościowe w jednym posiłku.
Być może jest to prawdziwe w przypadku dzieci, jednak dla dorosłych nie ma to
tak wielkiego znaczenia.
Zaspokajasz wszystkie potrzeby organizmu, dopóki w ciągu dnia
dostarczasz uzupełniających się protein.
Podsumowując, można stwierdzić, że Twój organizm jest bardzo
„zaradny” i nadmiar lub niedobór dowolnego składnika odżywczego — tłuszczów,
białek lub węglowodanów — wpływa na metabolizm. Dzięki tabeli 1.2 zobaczysz,
dlaczego utrzymanie równowagi między wszystkimi trzema składnikami pokarmowymi
poprawia metabolizm oraz sprawia, że ciało pracuje na optymalnych obrotach.
ZOBACZ CAŁOŚĆ: Sprawny metabolizm dla bystrzaków>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz