Kwasy tłuszczowe biorą udział
w regulacji metabolizmu. Dzięki nim powstaje wiele aktywnych składników
komórkowych, które potrafią zmieniać odporność, wbudowują się w błony
komórek, w tym komórek odpornościowych, decydując o ich
właściwościach, wpływają na ich przepuszczalność i aktywność enzymatyczną.
Odpowiednia zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFAs,
polyunsaturated fatty acids) w diecie ma znaczenie dla prawidłowego
rozwoju siatkówki oka, percepcji wrażeń wzrokowych oraz ich zamianę na impulsy
nerwowe. Więcej PUFAs w diecie przed ciążą oznacza lepszą dystrybucję tych
kwasów tłuszczowych do płodu w trakcie ciąży niż w przypadku
spożywania ich większych dawek już w ciąży. Dzięki prawidłowemu
zaopatrzeniu w te ważne kwasy tłuszczowe można zagwarantować sobie
prawidłową masę urodzeniową noworodka (mniejsze ryzyko mikrosomii i makrosomii)
oraz obniżyć ryzyko przedwczesnego porodu, a u przyszłego dziecka
zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu I, nadciśnienia
i alergii. European Food Safety Authority potwierdza potrzebę zapewnienia
właściwej dystrybucji kwasu DHA płodowi dla zapewnienia właściwego rozwoju
poznawczego oraz ostrości widzenia.
Organizm ludzki nie jest
w stanie sam wytworzyć kwasu linolowego (LA) z grupy omega-3
i kwasu alfa-linolenowego (ALNA) z grupy omega-6, dlatego muszą być
one dostarczane z pożywieniem. PUFAs w diecie człowieka dostarczane
są głównie przez oleje roślinne. Poziom kwasu alfa-linolenowego w oleju
rzepakowym niskoerukowym wynosi około 14%. Pozostałe bardziej popularne oleje
mają znacznie niższe wartości ALNA (poniżej 1,2%), z wyjątkiem oleju
lnianego (55-60%). Dobrym źródłem kwasów omega-3 jest olej z orzechów
włoskich. Znacznie łatwiej dostarczyć większe ilości kwasu linolowego
z grupy omega-6. Bogatym źródłem LA są: olej z krokosza (80%), olej
słonecznikowy (70%), sojowy oraz kukurydziany (60%). LA dostarczy nam również
olej z pestek winogron (80%) i olej bawełniany (60%). Udowodniono
jednak, że nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych n-6 może nasilać stan zapalny
w organizmie, więc bardziej preferowane są oleje bogate w omega-3,
kwas gamma-linolenowy (olej z wiesiołka) i jednonienasycone kwasy
tłuszczowe (oliwa z oliwek). Warto wiedzieć, że synteza WNKT
z rodziny n-3 zachodzi w fitoplanktonie spożywanym przez ryby morskie
i magazynowanym w ich mięśniach oraz wątrobie. Dlatego ryby morskie
oraz oleje z tych ryb stanowią bogate źródło kwasów omega-3 (EPA
i DHA) w diecie. Kwas DHA (dokozaheksaenowy) jest najistotniejszy
w tym okresie. W przypadku niskiego spożycia ryb i alg można
rozważyć suplementację DHA. Z uwagi na ryzyko zanieczyszczeń metalami
ciężkimi, dioksynami i polichlorowanymi bifenylami (PCB) należy wybierać
DHA z bezpiecznych źródeł – uzyskiwany z małych ryb (te są mniej
zanieczyszczone) oraz z alg z rodzaju Schizochytrium, hodowanych
w sztucznych warunkach.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Sylwia Leszczyńska - Dieta dla płodności>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz