Epidemia otyłości to duży problem
zdrowia publicznego. Aktualnie praktycznie co druga osoba w Polsce ma
nadwagę, a co trzecia jest otyła. Podobnie cukrzyca typu II staje się
epidemią, co jest dodatnio skorelowane z nadmierną masą ciała. Otyłość
jest związana z nasileniem stanu zapalnego w organizmie. Nadmierna
ilość tkanki tłuszczowej generuje większe wydzielanie substancji prozapalnych
(cytokin, interleukin prozapalnych, w tym IL-1, IL-6). Wpływa to
negatywnie na odpowiedź odpornościową organizmu i leży u podłoża
przewlekłych chorób zapalnych, w tym chorób układu krążenia. Zgodnie
z aktualnym stanem wiedzy za otyłość odpowiadają nie tylko predysponujące
czynniki genetyczne, jak styl życia, dieta, i aktywność fizyczna, ale swój
udział ma również odżywianie na bardzo wczesnym etapie, czyli w czasie
tzw.punktów krytycznych: w okresie niemowlęcym, na etapie życia płodowego,
a nawet podczas odżywiania organizmu mamy jeszcze przed poczęciem.
Interwencja żywieniowa na tak wczesnym etapie może obniżyć ryzyko wystąpienia
otyłości i jej powikłań u przyszłego dziecka. Potwierdzają to
badania.
Planując ciążę, warto zadbać o prawidłową
masę ciała. Przedciążowa niedowaga może być przyczyną ograniczonego wzrostu
płodu. Z drugiej strony przedciążowa otyłość zwiększa ryzyko powikłań
w ciąży – u kobiet z otyłością odzących siłami natury istnieje
wyższe ryzyko dystocji barkowej (sytuacji, kiedy po urodzeniu główki płodu
dalsze rodzenie barków jest utrudnione) i związanymi z tym poważnymi
konsekwencjami. Wysoki wskaźnik masy ciała wiąże się również z częstszymi
zaburzeniami ciśnienia, stanu przedrzucawkowego i rzucawki w ciąży.
Badania pokazują, że u osób z nadmierną masą ciała częściej obserwuje
się bóle miednicy w trakcie ciąży, zakażenia układu moczowo-płciowego,
krwotoki poporodowe, żylną chorobę zakrzepowo-zatorową (zakrzepicę żył
głębokich), nietrzymanie moczu. Ryzyko powyższych zaburzeń wzrasta wraz ze
wzrostem BMI. Ma również negatywny wpływ na wyniki badań noworodka.
Nadwaga i otyłość to częste
przyczyny nie tylko trudności z zajściem w ciążę, ale również
ciążowych komplikacji, takich jak niska masa urodzeniowa dziecka, cukrzyca,
nadciśnienie. Otyłe pacjentki mają też wyższe ryzyko urodzenia dziecka
z niższym ilorazem inteligencji. Jeśli twoja masa ciała znacznie odbiega
od normy, skonsultuj się z dietetykiem, który przygotuje dla ciebie rozłożony
na odpowiednio długi czas plan dochodzenia do prawidłowej masy ciała – zaznacza
dr n. med. Jakub Rzepka, specjalista ginekologii i położnictwa
Ostatnie badania podkreślają
istotny wpływ przekarmiania i otyłości u przyszłych mam na rozwój
płodu i rozwój potomka we wczesnym dzieciństwie. Wysoka przedciążowa masa
ciała może zwiększać ryzyko nadciśnienia i dyslipidemii u potomka
w dzieciństwie i młodości. Wiąże się to z większym
prawdopodobieństwem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych w dorosłości.
W badaniu Reynold i wsp. wykazano, że otyłość u kobiet
rozpoczynających ciążę wiązała się z częstszymi pobytami w szpitalu
przez ich dorosłych już potomków w wyniku incydentów sercowo-naczyniowych
(zawał serca, dusznica bolesna, atak niedokrwienny), jak również z wyższym
ryzykiem ich przedwczesnej śmierci. Ryzyko obumarcia wewnątrzmacicznego płodu
u kobiet otyłych jest trzykrotnie wyższe niż u kobiet
o prawidłowej masie ciała i zwiększa się wraz ze wzrostem masy ciała.
W Stanach Zjednoczonych co piąta kobieta wkracza w okres ciążowy ze
wskaźnikiem wyższym niż BMI 30. Konieczne są interwencje dietetyczne, aby
zoptymalizować masę ciała przed ciążą i tym samym, oprócz korzyści dla
mamy, minimalizować ryzyko chorób dziecka w przyszłości. Prawidłowo się
odżywiając i dbając o właściwą masę ciała przed ciążą, odpowiednio
„zaprogramujemy” swoje dziecko na przyszłość.
Udowodniono, że u dzieci mam otyłych
istnieje większe ryzyko wystąpienia makrosomii (zbyt wysoka urodzeniowa masa
ciała). Tkanka tłuszczowa wytwarza leptynę oraz czynniki prozapalne (czynnik
martwicy nowotworów TNF-α oraz i nterleukinę-6). Związki te są bardziej aktywne
w łożyskach kobiet otyłych. Powoduje to wzrost insulinooporności (stan,
kiedy organizm nie reaguje na insulinę), a to z kolei zwiększa napływ
glukozy do płodu. Substancje prozapalne wytwarzane przez tkankę tłuszczową mamy
nasilają transport aminokwasów, a uwalniające się kwasy tłuszczowe –
transport lipidów do płodu.
Otyłość wiąże się również z większym
ryzykiem wrodzonych wad rozwojowych u dziecka, słabszym stanem zdrowia
noworodka (niższa punktacja w skali Apgar), dłuższym czasem hospitalizacji
i częstszymi pobytami na oddziale intensywnej terapii noworodków. Zarówno
wysokie przedciążowe BMI, jak i zbyt wysokie przyrosty masy ciała w ciąży
są dodatnio skorelowane z wysokim BMI u dzieci w trzecim roku
życia, wiążą się z większym ryzykiem otyłości u potomków
w okresie dziecięcym, młodzieńczym oraz dorosłości.
Planując ciążę, warto sprawdzić swój stan
odżywienia w gabinecie dietetycznym, nie tylko pod kątem nadwagi czy
otyłości, ale również niedożywienia, często związanego z niedowagą.
W przypadku niedożywienia przyszłej mamy dochodzi do spowolnienia wzrostu
płodu oraz procesów metabolicznych. Niewystarczająca ilość składników
odżywczych oznacza niskie poziomy glukozy, insuliny oraz insulinopodobnego
czynnika wzrostu IGF-1, które są odpowiedzialne za wzrost oraz stan odżywienia
płodu. W wyniku tego niedożywienie mamy skutkuje zmniejszeniem masy
łożyska oraz ilości transporterów dla substancji odżywczych i w efekcie
do zahamowania wzrostu płodu. Z drugiej strony u niedożywionych
kobiet nasila się wydzielanie kortyzolu, który odpowiada za różnicowanie się
komórek. Dlatego niedożywienie we wczesnym etapie ciąży (I trymestr) może
powodować zbyt wysoką masę urodzeniową dziecka. Z kolei, jeśli utrzymuje
się ono w II i III trymestrze, może prowadzić do wystąpienia choroby
niedokrwiennej u dziecka, zaburzeń lipidowych, otyłości, chorób
zakrzepowych, chorób nerek, a także zachowań antysocjalnych. Niedowaga
u przyszłej mamy wpływa również na obniżenie odporności u potomka.
Zbyt wysoka jak i zbyt niska urodzeniowa
masa ciała związana jest ze zwiększonym ryzykiem chorób cywilizacyjnych. Niska
masa ciała wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego,
szybszym zwiększaniem masy ciała, aby „dogonić” rówieśników. Ostatecznie dzieci
te częściej mają wyższe wartości BMI, nasilenie insulinooporności i wyższe
ciśnienie tętnicze krwi. Niższa masa ciała związana jest również
z mniejszą ilością nefronów (podstawowych jednostek
funkcjonalno-strukturalnych nerki), co w efekcie może zwiększać częstość
występowania dysfunkcji nerek i przewlekłej choroby nerek
w przyszłości oraz większym ryzykiem nadciśnienia tętniczego związanego
z nefropatią.
W Instytucie Zdrowego Żywienia
i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” kobietom z nadwagą i otyłością
planującym ciążę proponujemy program w oparciu o ustalony minimalny
cel redukcji masy i pomiar składu ciała. Bierzemy pod uwagę ewentualne
choroby, alergie i nietolerancje pokarmowe, preferencje żywieniowe
i pracujemy nad zmianą nawyków żywieniowych. Planujemy indywidualne
zapotrzebowanie na białko, węglowodany, tłuszcze, błonnik, minerały, witaminy.
Szczególnie istotne jest zadbanie o właściwe nawodnienie, które pomoże
uzyskać lepsze wyniki w spalaniu tkanki tłuszczowej.
Jeśli wprowadziłaś zmiany, ale twoje BMI
w momencie uzyskania ciąży nadal będzie większy niż 25, zwróć szczególną
uwagę na przyrosty masy ciała w poszczególnych trymestrach. Zgodnie
z rekomendacjami przyrost masy ciała w ciąży zalecany kobietom
z nadwagą (BMI 25-29,9) powinien wynosić 7-11,5 kg, u kobiet
z otyłością (BMI ≥ 30) – 5-9 kg. W takiej sytuacji należy optymalnie
prowadzić ciążę z dietetykiem klinicznym, aby dieta dostarczała
odpowiednią kaloryczność i pokrywała zwiększone zapotrzebowanie na
składniki odżywcze.
Dobrze, jeśli modyfikacja diety współgra
z odpowiednią aktywnością fizyczną. Im lepsza będzie kondycja „wyjściowa”,
tym lepsze samopoczucie będzie towarzyszyć w okresie ciąży zarówno mamie,
jak i dziecku. Fizjoterapeutka Natalia Wawszczyk, specjalista
uroginekologii i opieki okołoporodowej podkreśla, że nawet drobne korekty
dotychczasowych przyzwyczajeń mogą mieć znaczny wpływ na poziom energii,
procesy adaptacyjne i regeneracyjne organizmu, a tym samym lepiej przygotują
do samego poczęcia. Jeśli masz otyłość i chcesz zwiększyć szansę na
prawidłową ciążę i brak powikłań u dziecka, dobrze, gdy będziesz pod
opieką dietetyka, ginekologa, fizjoterapeuty oraz endokrynologa
w przypadku niedoczynności tarczycy czy choroby Hashimoto.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Sylwia Leszczyńska - Dieta dla płodności
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz