Obniżenie płodności u kobiet
i mężczyzn może być spowodowane przez otyłość (wysoka masa ciała związana
jest ze zwiększoną produkcją estrogenu w tkance tłuszczowej),
niedożywienie (niska masa ciała związana jest z zahamowaniem syntezy hormonów
płciowych), a także przez nieprawidłową dietę – niedobory pokarmowe lub
nadużywanie niektórych składników. Jeśli para stara się o dziecko, dieta
obojga, nie tylko przyszłej mamy, ma istotne znaczenie. Jakie zmiany
w diecie wprowadzić, starając się o dziecko? Jakie czynniki stylu
życia są związane z obniżeniem płodności u kobiet i mężczyzn?
Jakie składniki odżywcze w diecie są konieczne, aby wspomóc płodność
i przygotować organizm do ciąży? Dieta propłodnościowa – dowiedz się już
teraz, co jeść oraz gdzie szukać potrzebnych witamin i związków. Dieta
pomoże również zapewnić zdrowy rozwój dziecka, kiedy już zajdziesz w ciążę.
ZOBACZ PORADNIK: Sylwia Leszczyńska - Dieta dla płodności
Wpływ diety i stylu
życiaw okresie przedkoncepcyjnymna zdrowie mamy i rozwój dziecka
Ty i twój partner
zdecydowaliście się, że chcecie mieć dziecko. Gratuluję! Zanim jednak
zaczniecie, proponuję, abyście wprowadzili kilka zmian jeszcze przed poczęciem.
Warto odpowiednio przygotować swój organizm na ten szczególny czas. Prawidłowe
odżywianie i tryb życia w okresie poprzedzającym ciążę wpływają na
przebieg ciąży, stan zdrowia kobiety i są niezwykle ważne dla
rozwijającego się płodu. Zdrowie dzieci formuje się jeszcze przed narodzeniem
i zależy od stanu odżywienia mamy. Dzieje się to m.in. za pomocą
modyfikacji epigenetycznych, czyli wpływu na aktywność genów przyszłego dziecka
poprzez czynniki matczyne. Za sprawą zmian w diecie jeszcze przed
poczęciem możemy wpłynąć na przebieg ciąży i zmniejszyć ryzyko powikłań
ciążowych i okołoporodowych. Dostarczenie określonych witamin
i minerałów najważniejsze jest przed ciążą i na jej początku. Dlatego
coraz częściej mówimy o tym, że planowanie ciąży mądrze jest zacząć od
analizy jadłospisu przyszłych rodziców, a zwłaszcza mam. Żyjąc
w szybkim tempie na co dzień, wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy
z tego, że ich organizm potrzebuje więcej witamin i minerałów,
a deficyty mogą prowadzić do nieodwracalnych zmian. Przykładowo, niedobór
magnezu u przyszłych mam może skutkować tworzeniem się kamieni nerkowych
u dzieci. Dzięki prawidłowemu zaopatrzeniu w kwasy tłuszczowe omega-3
można wpłynąć na prawidłową masę urodzeniową noworodka. Zaburzenie równowagi
pomiędzy składnikami, zarówno niedobór, jak i nadmiar, może nie tylko
obniżyć szanse na ciążę, ale również prawidłowy dalszy jej rozwój. Codzienna,
dotychczasowa dieta może zaopatrzyć organizm w potrzebne składniki, ale
nie zawsze w tak kluczowych okresach, jak przygotowanie do ciąży
i ciąża. Warto dobrze zaplanować ten czas. Trzy miesiące to minimalny
okres, który pozwoli na właściwe odżywienie organizmu, ale optymalnie to sześć
miesięcy, a nawet rok. Wykorzystajcie czas planowania ciąży jako „okno
możliwości” i krok po kroku wprowadzajcie zmiany w codziennej diecie.
Choć wiedza na temat tego, jakie znaczenie ma
dieta w okresie planowania ciąży i w trakcie ciąży wzrasta, nie
zawsze ma to przełożenie na zachowania żywieniowe.
Z drugiej strony obserwuję
pozytywną tendencję i coraz większą świadomość kobiet i par
planujących dziecko, z którymi mam przyjemność widzieć się
w gabinecie i razem planować optymalną dla tego okresu dietę
uwzględniającą indywidualne potrzeby.
Coraz częściej zaznacza się, że okres przed
poczęciem jest ważny dla zdrowia kobiet w ciąży i przyszłych pokoleń.
Z raportów Centre for Maternal and Child Enquiries wynika, że brak opieki
przedkoncepcyjnej wiąże się z większym ryzykiem powikłań w ciąży,
podczas gdy dane epidemiologiczne i badania z zakresu epigenetyki
podkreślają znaczenie środowiska wewnątrzmacicznego, jako wyznacznika
w chorobach przewlekłych w dzieciństwie i dorosłości. Czynniki
takie jak dieta matki i stan odżywienia, które mogą być modyfikowane przed
poczęciem dziecka, mają ważny wpływ na środowisko wewnątrzmaciczne
i rozwój płodu. Dlatego też okres przedkoncepcyjny wydaje się być okresem
krytycznym, w czasie którego interwencje mogą prowadzić do szybkich
korzyści, zmniejszając ryzyko powikłań w ciąży i okresie
okołoporodowym, jak i zdrowotnych korzyści długoterminowych dla rozwoju
dzieci. Podkreśla to WHO
Global Action Plan for the Prevention and Control of Non-communicable Diseases
2013–2020.
Stanowiska
naukowe i rekomendacje są zgodne, co konkretnie opieka przedkoncepyjna
powinna zawierać. W tym szczególnym okresie powinna być prowadzona
suplementacja kwasu foliowego u wszystkich kobiet w celu prewencji
wad cewy nerwowej, zminimalizowania ryzyka przedwczesnego porodu i wad
wrodzonych serca. Ponadto zaleca się zaprzestanie palenia tytoniu, ograniczenie
picia alkoholu, uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała,
przeprowadzenie badań i kontroli stanu zdrowia. Dla kobiet z chorobami
przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, a przede wszystkim dla kobiet biorących
potencjalnie teratogenne (powodujące wady rozwojowe) leki (np. inhibitory
konwertazy angiotensyny stosowane coraz częściej u młodych kobiet
w przypadku problemów z ciśnieniem tętniczym czy izotretynoina na
trądzik, statyny) zalecane są dodatkowe interwencje i weryfikacja
farmakoterapii. Ważność okresu przedkoncepcyjnego jest coraz częściej
podkreślana również w kontekście prawidłowego odżywiania, które na tym
etapie może przynieść wiele korzyści zarówno dla przebiegu ciąży, jak
i rozwoju dziecka w przyszłości. Wskazany jest indywidualny dobór
diety, dostosowany do potrzeb konkretnej osoby i uwzględniający wiele
czynników, w tym nadwagę, otyłość, niedowagę, niedożywienie, nadciśnienie,
cukrzycę, hiperinsulinemię, niedokrwistość, alergie i nietolerancje
pokarmowe, celiakię, niedobory witaminowo-mineralne.
Ważne jest poszerzanie wiedzy na ten temat,
zwłaszcza że mamy coraz więcej danych i wartych wprowadzenia wskazówek
z korzyścią dla przyszłych mam i rozwoju dzieci. Warto to
wykorzystać.
Jak kobiety przygotowują się do
ciąży – liczby
Przeanalizowano przedciążowy styl życia około 1200 kobiet (73%
planujących ciążę, 24% mających ambiwalentny stosunek do ciąży, 3%
nieplanujących ciąży). 51% pośród wszystkich kobiet i 63% kobiet
planujących ciążę przyjmowały kwas foliowy przez ciążą. 21% z całej grupy
paliło tytoń i 61% deklarowało spożycie alkoholu na trzy miesiące przed
zajściem w ciążę. Większość kobiet, które zasięgnęły porady medycznej,
były bardziej skłonne do zmiany diety i wprowadzenia suplementacji.
ZOBACZ PORADNIK: Sylwia Leszczyńska - Dieta dla płodności
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz