Badania pokazują, że kobiety
z prawidłowymi nawykami żywieniowymi jeszcze w okresie
przedkoncepcyjnym częściej kontynuują je w trakcie ciąży
i w efekcie częściej mają prawidłowe przyrosty masy ciała. A to
z kolei wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy ciążowej
i nadciśnienia indukowanego ciążą. Otyłość i wysokie przyrosty masy
ciała w ciąży mogą częściej powodować takie problemy jak zaburzenia
ciśnienia, stan przedrzucawkowy, rzucawka. Badania pokazują, że u osób
z nadmierną masą ciała częściej obserwuje się bóle miednicy w trakcie
ciąży, zakażenia układu moczowo-płciowego, krwotoki poporodowe, żylną chorobę
zakrzepowo-zatorową (zakrzepicę żył głębokich), nietrzymanie moczu
w wyniku makrosomii płodu (płodu o dużych rozmiarach). Ryzyko
powyższych zaburzeń wzrasta wraz ze wzrostem BMI (wskaźnika masy ciała).
Dlatego nie warto czekać ze zmianą do ostatniej chwili. Dobrze jest dać sobie
czas na redukcję masy ciała i tkanki tłuszczowej, ale nie trzeba od razu
i na siłę dążyć do osiągnięcia idealnej sylwetki, ponieważ każda, nawet
najmniejsza zmiana przynosi efekt i zmniejsza ryzyko. Ważne, aby te zmiany
zachodziły stopniowo i na stałe. Badania pokazują, że interwencje
dietetyczne w okresie przedkoncepcyjnym i w trakcie ciąży oraz
specjalnie dedykowane programy żywieniowe wraz z aktywnością fizyczną
u osób z otyłością, znacznie poprawiają wyniki i redukują
powikłania w ciąży. Jeśli natomiast wkracza się w ciążę
z nadmierną masą ciała (przedciążowe BMI > 25), dobrze jest zadbać
o prawidłowe przyrosty masy ciała. Dzięki temu zwiększa się szansę na
powrót do formy po porodzie. O tym jak wyliczyć wskaźnik BMI i jakie
są normy piszę w rozdziale Nadwaga i otyłość.
Dzięki właściwemu odżywianiu można
zminimalizować ryzyko nudności i wymiotów w czasie ciąży, które są
bardzo częste (70-80%). Zwykle rozpoczynają się w 2-4 tygodniu od
poczęcia, nasilają w 9-12 tygodniu i zazwyczaj kończą się około 22
tygodnia. Najbardziej ostrą formą są niepowściągliwe wymioty ciężarnych, które
występują już znacznie rzadziej. W jednym z badań
Haugena i wsp. przeanalizowano przedciążowy sposób odżywiania
i składniki diety w kontekście wzrostu ryzyka nudności
i wymiotów w ciąży. Przebadano prawie osiem tysięcy kobiet,
analizując ich dietę na rok przed zajściem w ciążę. Co się okazało?
Kobiety, które nie miały tego typu dolegliwości, spożywały znacznie więcej ryb
i owoców morza, warzyw cebulowych i piły dużo wody przed ciążą w porównaniu
do grupy kobiet z niepowściągliwymi wymiotami. Warto to uwzględnić na
etapie planowania ciąży, bo jeśli jest szansa na zminimalizowanie tych
dolegliwości, znacznie obniżających komfort samopoczucia, to czemu nie
wykorzystać tej informacji? Prawidłowe nawodnienie na pewno będzie korzyścią
dla organizmu, o czym więcej napisałam we wskazówkach: Jak przygotować się
do ciąży. Ponadto, jak pokazują badania, kobiety, u których występują
nudności i wymioty, częściej mają wysokie ciśnienie tętnicze krwi
i bardziej są narażone na stan przedrzucawkowy, a u 10-35%
kobiet rozwija się stan depresyjny. Powikłania te nie zależą od stopnia
nasilenia nudności i wymiotów.
Okazuje się, że kobiety z prawidłowymi
nawykami żywieniowymi lepiej radziły sobie z astmą w ciąży.
W Cambridge University przebadano kobiety w ciąży z astmą,
analizując ich nawyki żywieniowe sprzed ciąży. Jak się okazało, dieta przed
ciążą o niskim udziale tłuszczów nasyconych (tłuszcze zwierzęce), cukru,
oczyszczonych zbóż i jedzenia na wynos, ponadto dostarczająca większych ilości
warzyw, owoców, produktów z pełnego ziarna oraz białko z ryb
i drobiu, ma korzystny wpływ na kontrolę astmy w trakcie ciąży.
Dlatego zmiana nawyków żywieniowych jest szczególnie wskazana u kobiet
z astmą w wieku rozrodczym.
Zoptymalizujmy więc swoją dietę i styl
życia już dziś, zadbajmy o stan zdrowia zgodnie z poniższymi
wskazówkami i danymi z badań, a najlepiej zróbmy to
z pomocą dietetyka, ginekologa, lekarza prowadzącego i fizjoterapeuty.
Dowiedz się więcej: Sylwia Leszczyńska - Dieta dla płodności>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz