piątek, 29 września 2017

ODCHUDZANIE u sportowców

Wielu sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe marzy o zmniejszeniu masy ciała z powodów zdrowotnych i wydolnościowych. Starsi sportowcy wytrzymałościowi mogli na przykład wcześniej uprawiać dyscypliny, w których optymalny skład i budowa ciała są inne od idealnych proporcji tkanki mięśniowej i tłuszczowej w pływaniu, kolarstwie, bieganiu albo triatlonie. W rezultacie wielu sportowców wytrzymałościowych w ramach przygotowań do rywalizacji chce wprowadzić znaczne zmiany w składzie i budowie ciała.
„Zgubienie” tkanki tłuszczowej rzeczywiście może przekładać się na lepsze wyniki.
Należy jednak do niego dążyć naukowo udowodnionymi metodami, stosując bezpieczne i korzystne dla zdrowia metody postępowania. Aby zrzucić tłuszcz i zmniejszyć masę ciała, należy wydatkować więcej kalorii, niż się spożywa, czyli osiągać ujemny bilans energetyczny.
Kombinacja właściwych strategii żywieniowych w połączeniu z treningiem na ogół daje większe szanse na sukces niż każde z tych podejść z osobna. Szybki spadek masy ciała może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, które zarazem prowadzą do znaczącego zmniejszenia wydolności. Cele zdrowego planu odchudzania obejmują:
 osiągnięcie umiarkowanego deficytu energetycznego;
 utrzymanie masy mięśniowej;
 stopniową redukcję tkanki tłuszczowej;
 przestrzeganie wysokiej jakości diety bogatej w witaminy, minerały i fitoskładniki;

 unikanie znaczącego zmniejszenia tempa metabolizmu spoczynkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz