Wielu
sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe marzy o zmniejszeniu masy ciała
z powodów zdrowotnych i wydolnościowych. Starsi sportowcy wytrzymałościowi
mogli na przykład wcześniej uprawiać dyscypliny, w których optymalny skład i
budowa ciała są inne od idealnych proporcji tkanki mięśniowej i tłuszczowej w
pływaniu, kolarstwie, bieganiu albo triatlonie. W rezultacie wielu sportowców
wytrzymałościowych w ramach przygotowań do rywalizacji chce wprowadzić znaczne
zmiany w składzie i budowie ciała.
„Zgubienie”
tkanki tłuszczowej rzeczywiście może przekładać się na lepsze wyniki.
Należy
jednak do niego dążyć naukowo udowodnionymi metodami, stosując bezpieczne i
korzystne dla zdrowia metody postępowania. Aby zrzucić tłuszcz i zmniejszyć
masę ciała, należy wydatkować więcej kalorii, niż się spożywa, czyli osiągać
ujemny bilans energetyczny.
Kombinacja
właściwych strategii żywieniowych w połączeniu z treningiem na ogół daje
większe szanse na sukces niż każde z tych podejść z osobna. Szybki spadek masy
ciała może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, które zarazem prowadzą do
znaczącego zmniejszenia wydolności. Cele zdrowego planu odchudzania obejmują:
osiągnięcie umiarkowanego deficytu energetycznego;
utrzymanie masy mięśniowej;
stopniową redukcję tkanki tłuszczowej;
przestrzeganie wysokiej jakości diety bogatej w witaminy, minerały i
fitoskładniki;
unikanie znaczącego zmniejszenia tempa metabolizmu spoczynkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz