Coraz częściej włączamy do
diety produkty wysoko przetworzone, które zaburzają równowagę kwasowo-zasadową
w kierunku coraz niższego (kwaśnego) pH i powodują dolegliwości
zdrowotne. Konsumenci żywności sprowadzanej z Zachodu muszą zdać sobie
sprawę z tego, że każdy przywieziony stamtąd kawałek pożywienia, który
zjadamy, został potraktowany jakimś związkiem chemicznym pochodzącym
z długiej listy: barwników, wybielaczy, środków konserwujących,
zapachowych zakwaszających lub alkalizujących nawilżaczy, środków
spulchniających, zagęszczających, konserwantów, defoliantów, słodzących itp.
Produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona, która zawiera
dużo soli, to przede wszystkim one zakwaszają nasz organizm. Gdy nie występują
one w naszej diecie w nadmiarze, organizm sam poradzi sobie
z nimi, korzystając z dostarczanego mu wapnia, sodu, potasu lub magnezu.
Jeśli jednak w naszej diecie produktów kwasotwórczych jest za dużo, możemy
doprowadzić do zakwaszenia organizmu (braku równowagi kwasowo-zasadowej). Do
podstawowych przyczyn tego stanu zaliczamy:
1)
Nadmiar spożywania białka zwierzęcego (mięsa, ryb, drobiu, jaj, mleka).
2)
Niedostateczne spożycie warzyw i owoców.
3)
Zbyt dużą ilość oczyszczonych węglowodanów (białej mąki i cukru)
w pożywieniu.
4)
Niewłaściwe łączenie białka (mięso, ryby, drób,jaja, mleko) ze skrobią
(ziemniaki, białe pieczywo, makaron, ryż).
5)
Konsumowanie dwóch rożnych pokarmów białkowych podczas jednego posiłku.
6)
Spożywanie produktów o wysokim stopniu przetworzenia (np. parówki, gotowe
sosy do makaronów, sosy serowe, niektóre słodycze, wafle ryżowe, wszelkiego
rodzaju płatki, chrupki do mleka, chipsy)
7)
Spożywanie używek (kawa, mocna herbata, alkohol, palenie papierosów).
8)
Stres, szybkie tempo życia.
9)
Zaparcia,
10) Brak ruchu lub zbyt
intensywna aktywność fizyczna.
11) Picie zbyt malej ilości
wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz