Produkty,
które należy wyeliminować ewentualnie ograniczyć, dbając o ich odpowiednie
przygotowanie i jedząc je łącznie z innymi zalecanymi składnikami
diety przy wahaniach glikemii
Produkty o bardzo WYSOKIM indeksie
glikemicznym (powyżej 54):
Warzywa: gotowane, w formie purée,
pieczone i smażone ziemniaki, kukurydza i groszek z puszki,
gotowane buraki, marchewki, bób, dynie.
Owoce: bardzo dojrzałe banany i jabłka,
przejrzałe gruszki,
melony,
arbuzy, winogrona, owoce z puszki (brzoskwinie, ananasy), owoce suszone
(daktyle, morele, rodzynki), owoce kandyzowane oraz wszelkie przetwory owocowe
(soki, dżemy, musy, konfitury, syrop klonowy).
Produkty zbożowe: wszystkie produkty i wypieki
zawierające białą mąkę pszenną, komercyjne wypieki cukiernicze, białe pieczywo,
makarony pszenne, pierogi, naleśniki, kluski itp., ziarna tzw. dmuchane, preparowane,
ryż biały, jęczmień, amarantus, proso, płatki kukurydziane, drobne kasze typu
manna, kuskus, kleiki, proso (kasza jaglana), polenta, oraz mąka kukurydziana,
ziemniaczana, ryżowa, musli z dodatkiem cukru, fruktozy, słodu
i syropu glukozowo-fruktozowego, suchary.
Produkty wysoko przetworzone: wędliny
sklepowe oraz wyroby mięsne z konserwantami i glutaminianem sodu
(parówki, pasztety, kabanosy);
chipsy,
hamburgery, frytki, tradycyjna pizza, lazania, bułki słodkie, keczup
i musztarda z cukrem, kremy czekoladowe, słodycze z cukrem
białym i brązowym, sztuczne słodziki, słodkie napoje gazowane, wody
smakowe, herbaty mrożone, napoje z aspartamem, pieczywo ryżowe, melasa,
sucharki, batony czekoladowe, piwo, produkty instant, żywność typu light,
słodzone płatki do mleka.
Nabiał to dość kontrowersyjny składnik diety
dla wszystkich dorosłych, nie tylko borykających się z problemami
cukrzycowymi.
Osobiście
uważam, że jeśli spożywamy nabiał, powinien on być tylko dodatkiem, a nie
bazą diety. Dalej przeczytasz o nim więcej.
Przede wszystkim powinieneś sprawdzić, jak
Twój organizm reaguje na jedzenie nabiału; wiele osób twierdzi, że jest dla
nich insulinogenny, że puchną od niego palce i nogi. Wielu ma problem
z jego trawieniem;
powoduje
wzdęcia, zaparcia i zgagi. Ja odradzam też nadmiar nabiału ze względu na
jego pochodzenie. Dzisiejsze krowy są faszerowane steroidami, hormonami
i antybiotykami, a to wszystko trafia potem do mleka.
W przypadku wahań glikemii na pewno
trzeba wykluczyć z diety tłuste mleko krowie, mleko słodzone cukrem
i słodem lub słodzikami oraz produkty nabiałowe, czyli serki, jogurty,
mleka smakowe. Powinno się zminimalizować spożycie białych twarogów
i serków ziarnistych oraz homogenizowanych.
Tak jak wcześniej wspomniałam, można
sporadycznie używać wymienionych produktów, ale tylko w odpowiednim
towarzystwie, po prawidłowym przygotowaniu i w małych ilościach. To
ważne dlatego, że burak czy marchewka są bardzo wartościowymi warzywami
i szkoda byłoby pozbyć się ich z diety całkowicie, dlatego warto
uzbroić się w wiedzę, jak sobie z nimi radzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz