Zauważ, że używam terminu „terapeuta żywieniowy”
a nie „dietetyk” czy „specjalista w dziedzinie żywienia”. Wiele osób
korzysta z tych dwóch pojęć naprzemiennie, ale istnieją pewne różnice.
Dietetyk to obecnie jedyny zawód związany z żywieniem, którego status
reguluje prawo i którego tytuł jest prawnie chroniony. By zostać
dietetykiem, należy skończyć czteroletnie[2] studia w tej dziedzinie lub
posiadać tytuł naukowy oraz dwuletni staż podyplomowy. Większość dietetyków
pracuje w publicznej służbie zdrowia – w szpitalach lub
przychodniach. Dietetycy mogą pracować zarówno na oddziałach ogólnych, jak
i oddziałach intensywnej terapii, gdzie wymagane są specjalne formy
karmienia pacjentów, na przykład karmienie przez rurkę. Niektórzy z nich
specjalizują się tylko w jednej dziedzinie, np. pediatrii. By spotkać się
z dietetykiem, wymagane jest skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu,
chociaż niektórzy specjaliści mają swoje własne prywatne gabinety. Dietetycy
udzielają porad ludziom cierpiącym na choroby przewlekłe, takie jak otyłość czy
cukrzyca. Czasami doradzają też rodzicom dzieci, które nie rozwijają się
prawidłowo.
Termin
„specjalista w dziedzinie żywienia” nie jest tytułem prawnie chronionym
i często używa się go do określania ludzi, którzy po prostu znają się na
żywieniu. Problem polega na tym, że każda niewykształcona w tej dziedzinie
osoba może nazywać się specjalistą w dziedzinie żywienia. Organizacja
Nutrition Society (Towarzystwo ds. Żywienia – określające się jako podmiot,
którego celem jest „badanie spraw związanych z żywieniem i jego
zastosowaniem na rzecz ochrony zdrowia ludzi i zwierząt”) definiuje „specjalistę
w dziedzinie żywienia” jako naukowca pracującego na określonym polu, takim
jak przemysł spożywczy czy media. Większość dużych sieci supermarketów
zatrudnia takich specjalistów, by przekazywać opinii społecznej pozytywne informacje
o oferowanych przez siebie produktach. Specjaliści w dziedzinie
żywienia pracujący w publicznej służbie zdrowia współpracują z innymi
osobami lub podmiotami, starając się promować zdrowy tryb życia lub też biorą
udział w kampaniach i pracach nad regulacjami. W ramach określonych
przez Nutrition Society, specjaliści w dziedzinie żywienia nie udzielają
porad pojedynczym pacjentom, ponieważ nie mają odpowiedniego wykształcenia
medycznego.
W odróżnieniu
od nich, „terapeuci żywieniowi”, tacy jak ja, mają jednak odpowiednie przygotowanie
kliniczne. Mimo to, z prawnego punktu widzenia, każdy może określać się
mianem „terapeuty żywieniowego” niezależnie od faktycznego wykształcenia. Na
szczęście niedługo ten stan rzeczy ulegnie zmianie i niezbędne kwestie
prawne zostaną uregulowane. Zdecydowana większość „terapeutów żywieniowych”
jest zadowolona z takiego obrotu spraw. Organem odpowiedzialnym za
wszelkie tego typu regulacje jest Complimentary and Natural Healthcare Council
(Rada Komplementarnej i Naturalnej Opieki Zdrowotnej – przyp. tłum.), zaś
wszystkie szkoły i uczelnie muszą spełniać standardy określone
w Narodowych Standardach Zawodowych, stworzonych przez sieć organizacji
zawodowych o nazwie Skills for Business. W 1999 r. Uniwersytet
Westminster zorganizował kurs terapii żywieniowej, ustalając standardy dla
całej sfery zawodowej związanej z tym zagadnieniem.
Główna różnica
między „dietetykami” a „terapeutami żywieniowymi” polega na tym, iż ta
druga grupa, pracująca głównie w sektorze prywatnym, w większym
stopniu skupia się na wymaganiach dotyczących diety i wierzy, iż zmiany
w diecie mogą mieć działanie terapeutyczne. Spersonalizowana dieta
i rozsądne dobieranie suplementów to główne zalecenia mające pomóc nam
cieszyć się zdrowiem. „Terapeuci żywieniowi” koncentrują się na związku
łączącym zdrowie i dietę, skupiając się przy tym na identyfikowaniu
związanych z odżywianiem źródeł zaburzeń zdrowotnych. Dokonuje się tego
poprzez badanie środowiska pacjenta: historii chorób w rodzinie, stylu
życia, planu ćwiczeń, kontaktu z toksynami (tak jak np. w przypadku
amalgamatów stomatologicznych) oraz historii medycznej samego pacjenta,
w tym branych przez niego antybiotyków i innego typu leków.
Akredytowani specjaliści w tej dziedzinie są członkami organizacji o nazwie
BANT (British Association of Applied Nutrition and Nutritional Therapy –
Brytyjskiego Towarzystwa Żywienia Stosowanego i Terapii Żywieniowej –
przyp. tłum.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz