wtorek, 14 czerwca 2016

Gdy dokuczają wiatry, gazy i wzdęcia brzucha

Gdy dokuczają wiatry, gazy i wzdęcia brzucha

   Dosyć uciążliwą dolegliwością gnębiącą najczęściej niemowlęta i młodsze dzieci – ale ostatnio też coraz częściej wiele osób dorosłych, zwłaszcza starszych – są wzdęcia brzucha. Gromadzące się gazy są zawsze pierwszym sygnałem, że coś się dzieje z układem pokarmowym, że zaczyna pracować on nieprawidłowo.

   Pierwszy lek – spokojne karmienie

   Pierwszym skutecznym lekiem łagodzącym te dolegliwości bywa spokojne karmienie i dawkowanie pokarmu małymi porcjami, łykami, tak by dziecko dobrze pokarm naśliniło. W przypadku dorosłych dosyć skutecznym lekiem bywa niekiedy spokojne, wolne, dokładne żucie potraw. Dobre wymieszanie w ustach pokarmów zawsze przyspiesza i ułatwia ich trawienie, to z kolei sprawia, że zmniejsza się znacznie fermentacja niestrawionych resztek w jelitach i powstawanie w jej wyniku gazów.
Herbatki z kopru, anyżu

   Dodatkowo zawsze warto pić herbatki ziołowe. Te zalecane dla niemowląt i dzieci z równym powodzeniem mogą pić również dorośli. Oczywiście dla dzieci przyrządza się je słabsze, dla dorosłych silniejsze. Lista pomocnych roślin jest dosyć długa. Na południu Europy najpopularniejszym lekiem są herbatki z nasion anyżu i kopru włoskiego.

   Napary z kminku, kopru i mięty

   W naszej strefie klimatycznej można korzystać w zamian z owoców kminku, nasion i ziela koperku ogrodowego, kwiatów rumianku oraz ziela melisy. Poza tym korzystne jest picie herbatek miętowych, majerankowych oraz z owoców kolendry. Większość wymienionych ziół w kuchni wykorzystuje się jako przyprawy.

   Proszki ziołowe

   Lekiem oprócz herbatek, zwłaszcza dla starszych dzieci i dorosłych, mogą być proszki ziołowe sporządzane z mieszanki kilku wymienionych Jak sporządzać herbatki wiatropędne i przeciwskurczowe?

   Herbatki na różne uciążliwe dolegliwości jelitowe, fermentacje i wzdęcia można sporządzać z licznych ziół pojedynczych. Dla przykładu dla niemowląt przy wzdęciach herbatki z anyżku, owoców kopru włoskiego sporządza się podobnie. Petra Lange radzi pół łyżeczki do herbaty rozdrobnionych dokładnie nasion zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na kilkanaście minut. Odcedzić. Niemowlętom podawać 2–5 łyżeczek przed posiłkami lub dodawać do butelek z jedzeniem 2–3 łyżki. Starszym dzieciom sporządza się silniejsze herbatki z jednej łyżeczki rozdrobnionych nasion i podaje w ilości od pół do jednej filiżanki, dwa razy dziennie. Dorośli mogą sporządzać herbatki z łyżki i pić jedną, dwie szklanki dziennie, najlepiej przed posiłkami.

   Lecznicze kaszki z ziołami

   Na herbatce z kopru włoskiego można także sporządzać kaszki dla dzieci. Mają one przyjemny smak. W podobny sposób przyrządza się herbatki z kminku i kopru ogrodowego. Jednak w przypadku tych nasion zmniejsza się dawkę o połowę, czyli dla niemowląt bierze się jedną czwartą łyżeczki na szklankę, a dla starszych dzieci pół łyżeczki. Niemowlętom podaje się 2–3 łyżeczki przed każdym posiłkiem lub wlewa łyżeczkę do butelki. Starsze dzieci piją od pół do filiżanki 1–2 razy dziennie. Dorośli mogą pić 2–3 szklanki sporządzone z łyżeczki nasion.

   Napary z kminku

   Inni zielarze radzą dla dzieci sporządzać napary z kminku następująco. Dla małych dzieci: pół łyżki nasion zalać szklanką wrzątku. Parzyć 30 minut. Podawać od pół do trzech łyżek, zależnie od wieku, kilka razy dziennie po posiłkach jako środek wiatropędny. Napar dla starszych dzieci i młodzieży sporządza się z łyżki owoców kminku na półtora szklanki wrzątku. Pić przy wzdęciach, od jednej trzeciej do pół szklanki, 2–3 razy dziennie po jedzeniu. Starsze dzieci i dorośli mogą też jeść zmielony kminek, pół łyżeczki jako dodatek do posiłków.

   Herbatka wszechstronna na wzdęcia

   W różnych dolegliwościach jelitowych, układu pokarmowego, wzdęciach niemowląt i dzieci młodszych znany zielarz Jacek Kisiel poleca bardzo wszechstronnie działającą herbatkę. W jej skład wchodzą w równych porcjach liść mięty, owoc kopru włoskiego i kwiat rumianku. Łyżeczkę ziół zalać szklanką wrzątku. Zmieszać z sokiem owocowym. Podawać co trzy godziny 1–2 łyżeczki 20 minut przed jedzeniem.

   Na nieżyt żołądka i jelit

   Z kolei ojcowie bonifratrzy przy nieżycie żołądka i jelit oraz przy wzdęciach radzą pić herbatkę złożoną z równych części ziela majeranku, owoców kminku i kwiatów rumianku. Jedną łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem kilkanaście minut. Pić 2–3 razy dziennie między posiłkami. Dawkę dostosować do wieku dziecka.

   Bazylia na bolesne skurcze i wzdęcia

   Z kolei przy bolesnych stanach skurczowych żołądka, jelit i przy wzdęciach, również u małych dzieci, niektórzy zielarze zalecają herbatkę z ziela bazylii. Jedną lub dwie łyżeczki rozdrobnionego ziela zalać szklanką wrzątku i odstawić na kilkanaście minut. Napar podawać do picia porcjami 2–3 razy dziennie. Dla starszych i dorosłych napar może być silniejszy, słabszy dla mniejszych dzieci.
Wiatropędny proszek i syrop

   W apteczce ojców bonifratrów jako środek wiatropędny oprócz herbatek z kopru włoskiego znajduje się też proszek z nasion kopru zmieszany z miodem. Pół łyżeczki dobrze sproszkowanych nasion rozmieszać dokładnie z łyżką miodu. Podawać dzieciom i młodzieży po łyżeczce 2–3 razy dziennie. Wiatropędnie działa syrop kminkowy. Zmiksować 1 łyżkę stołową nasion kminku w szklance gorącej wody. Odstawić pod przykryciem na około pół godziny. Przecedzić. Osłodzić miodem. Podawać po 1 łyżeczce kilka razy dziennie po jedzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz