Soki trawienne to płyny precyzyjnie stworzone przez naturę. Dla
każdego typu potraw organizm produkuje odpowiednie kombinacje hormonów trawiennych
o specjalnych właściwościach.
Gruczoły przewodu trawienia mogą odpowiednio zmieniać swoją pracę,
zależnie od ilości produkowanych soków trawiennych, a także regulować ich
właściwości.
Różne pokarmy potrzebują odpowiednio dobranych soków trawiennych.
Węglowodany wymagają na przykład soków zawierających enzymy trawiące węglowodany.
Jedzenie obfitujące w białka wymaga soków z enzymami rozkładającymi te białka.
Specyficzne hormony, produkowane do każdego rodzaju pokarmu tak różnią
się właściwościami, że Iwan Pawłow, słynny rosyjski badacz, nazwał je „mlecznym
sokiem”, „chlebowym sokiem”, „mięsnym sokiem” itd.
Na podstawie wiedzy o biochemii trawienia dr H. Shelton opracował odpowiednie
reguły łączenia pokarmów żywieniowych. Ich skuteczność potwierdzona została w
praktyce przez dr. Sheltona i innych naukowców.
Reguły właściwego łączenia ze sobą produktów spożywczych bezwzględnie powinni
stosować zarówno ludzie chorzy, jak i zdrowi.
Jak trzeba łączyć różnego rodzaju potrawy – czytaj w pełnej wersji>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz