Dzisiaj, w wyniku krzyżówek genetycznych i selekcjonowania owoców i
warzyw pod względem ich odporności na choroby i szkodniki, nawożenia sztucznymi
nawozami, dużych plonów, czasu plonowania itp. elementów mających bezpośredni
wpływ na dochody producentów, owoce i
warzywa zawierają o wiele mniejszą ilość witamin niż jeszcze trzydzieści lat
temu.
Ilość witamin i związków mineralnych zawartych w 1 kg roślin, które były
hodowane 100 lat temu, porównuje się do tego, co dzisiaj jest zawarte w 10 kg.
Przykładowo pomidory, które widzisz w supermarkecie, posiadają nawet 90% mniej
witaminy C niż ich odpowiedniki, które rosły pod gołym niebem trzydzieści lat
temu.
Dochody żadnego plantatora czy sprzedawcy w żaden sposób nie
zależą od zawartości składników odżywczych
w owocach i warzywach, dlatego ich działania są ukierunkowane
wyłącznie na ilość sprzedanych produktów.
Należałoby więc spożywać bardzo duże, a wręcz olbrzymie ilości
warzyw i owoców, produktów zbożowych i białka, przy założeniu, że zawierają
one właściwe ilości składników. Kupowane produkty są bardzo ubogie w składniki
mineralne, a wręcz pozbawione ich, na co wpływa wiele czynników.
W szczególności: produkty określane jako świeże – po kilku
godzinach od zebrania z pola warzywa i owoce tracą od kilkunastu do
kilkudziesięciu procent składników odżywczych. Autentycznie świeże produkty,
zbierane w odpowiednim czasie i w odpowiedni sposób, a następnie przetworzone
przy zastosowaniu odpowiedniej technologii, są w stanie dostarczyć organizmowi
człowieka więcej składników niezbędnych dla zachowania i poprawy zdrowia.
WIĘCEJ INFORMACJI I PORAD W: Witaminy, minerały i suplementy>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz