wtorek, 11 lipca 2017

Glikemia - najważniejsze zasady diety normalizującej

Najważniejsze zasady diety normalizującej glikemię:
Wyeliminuj z diety słodycze, produkty zawierające cukry proste oraz
fast foody i produkty konserwowane.
  Wybieraj produkty z niskim indeksem glikemicznym i ładunkiem
glikemicznym (wyjaśnienie tych terminów na str. 18) oraz gotuj zgodnie z zasadami indeksu glikemicznego.
  Jedz regularnie i mniej więcej o tych samych porach, w odstępach około
czterech godzin. W przypadku insulinooporności cztery posiłki dziennie
to najbardziej skuteczna metoda pozwalająca na naturalne obniżenie
poziomu insuliny we krwi.
  Nie podjadaj między posiłkami, szczególnie owoców i słodkich
przekąsek. Cukier w potrawie nasila glikemię i szkodzi walce z cukrzycą.
  Prawidłowo komponuj posiłki. Świeże owoce łącz zawsze z orzechami,
pestkami i błonnikiem – tłuszcz z nasion oleistych oraz błonnik
spowolnią wchłanianie glukozy do krwi.
  Podejmuj wysiłek fizyczny dopasowany do swoich potrzeb i możliwości.
Pamiętaj, że intensywny ruch wymaga zwiększenia podaży węglowodanów
złożonych w diecie.
  Unikaj papierosów i alkoholu.
Unikaj produktów light oraz wysoko przetworzonych zamienników chleba
typu pieczywo chrupkie czy wafle ryżowe. Są to przetworzone węglowodany,
które utraciły swoje wartości odżywcze i tylko udają prawdziwy posiłek.
  Nie podchodź do diety jak do srogiej kary. To wybór lepszego,
zdrowszego życia!
  Gotuj to samo dla całej rodziny.

  Pamiętaj, że liczy się jakość, a nie ilość!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz