Najważniejsze
zasady diety normalizującej glikemię:
Wyeliminuj z diety słodycze,
produkty zawierające cukry proste oraz
fast foody i produkty
konserwowane.
Wybieraj produkty z niskim indeksem glikemicznym i ładunkiem
glikemicznym (wyjaśnienie tych
terminów na str. 18) oraz gotuj zgodnie z zasadami indeksu glikemicznego.
Jedz regularnie i mniej więcej o tych samych porach,
w odstępach około
czterech godzin. W przypadku
insulinooporności cztery posiłki dziennie
to najbardziej skuteczna metoda
pozwalająca na naturalne obniżenie
poziomu insuliny we krwi.
Nie podjadaj między posiłkami, szczególnie owoców i słodkich
przekąsek. Cukier w potrawie
nasila glikemię i szkodzi walce z cukrzycą.
Prawidłowo komponuj posiłki. Świeże owoce łącz zawsze z orzechami,
pestkami i błonnikiem
– tłuszcz z nasion oleistych oraz błonnik
spowolnią wchłanianie glukozy do
krwi.
Podejmuj wysiłek fizyczny dopasowany do swoich potrzeb
i możliwości.
Pamiętaj, że intensywny ruch
wymaga zwiększenia podaży węglowodanów
złożonych w diecie.
Unikaj papierosów i alkoholu.
Unikaj produktów light oraz
wysoko przetworzonych zamienników chleba
typu pieczywo chrupkie czy wafle
ryżowe. Są to przetworzone węglowodany,
które utraciły swoje wartości
odżywcze i tylko udają prawdziwy posiłek.
Nie podchodź do diety jak do srogiej kary. To wybór lepszego,
zdrowszego życia!
Gotuj to samo dla całej rodziny.
Pamiętaj, że liczy się jakość, a nie ilość!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz