Rośliny jagodowe to
biologiczna rodzina, do której należą m.in. aronia, agrest, jagody, truskawki,
borówki, porzeczki, winogrona i żurawina. Słyną ze swoich właściwości
smakowych i prozdrowotnych. Ich niewątpliwym atutem – widocznym już na
pierwszy rzut oka – są barwniki roślinne i przeciwutleniacze (o tym
kilka słów poniżej). Świeże, mają wysoką zawartość witaminy C. Owoce
jagodowe to prawdziwe bogactwo minerałów (magnezu, potasu, wapnia
i żelaza). Dzięki pesteczkom w nich zawartym, są również świetnym źródłem
błonnika. Działają przeciwzapalnie i antyseptycznie.
Badania przeprowadzone na Harvardzie na grupie
16 tysięcy kobiet udowodniły, że wysokie spożycie owoców jagodowych opóźnia
procesy demencji, poprawia pamięć, umiejętność logicznego myślenia oraz
orientację.
Owoce jagodowe wykazują
niezwykle silne działanie przeciwutleniające, chronią nas przed wolnymi
rodnikami, przeciwdziałając rozwojowi nowotworów i przedwczesnemu
starzeniu się organizmu. Wolne rodniki to reaktywne formy tlenu. Powstają one
w organizmie na skutek różnych reakcji zachodzących w sposób naturalny.
Większe ilości wolnych rodników wydzielają się m.in. pod wpływem stresu czy
zanieczyszczeń. Ponieważ działają one destrukcyjnie na komórki naszego ciała,
poprzez uszkadzanie DNA i niszczenie błon, tak ważne jest duże spożycie
przeciwutleniaczy, które nas przed nimi uchronią.
Więcej informacji na temat
koktajli i przepisy znajdziesz tutaj: Superkoktajle dla zdrowia i urody czylikoktajle z superfoods
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz