Dobra dieta składa się
z kilku podstawowych składników, które zapewniają poprawne funkcjonowanie
naszego ciała. Są to: białka, węglowodany, tłuszcze, minerały i witaminy.
Dostarczanie tych elementów w poprawnie dobranych ilościach zapewni maksymalną
siłę, wydolność i wymarzone, trwałe efekty twojej pracy. Warto wspomnieć
także o prawidłowym nawadnianiu organizmu.
Czy wiesz, jaką rolę odgrywa poziom glukozy we krwi? Jakie suplementy
kupować i kiedy powinniśmy po nie sięgać? Czy wiesz, jak należy się
odżywiać, kiedy twoim celem jest zrzucić kilka kilogramów? Wszystkie te
informacje i parę bonusów znajduje się w części teoretycznej
niniejszej publikacji. Zdaję sobie sprawę iż nie każdego pasjonuje rola
tłuszczy w organizmie lecz jest to kluczowa część do zrozumienia całej
reszty tej książki.
Zapewne myślisz, że zawodowi
sportowcy liczą każdą kalorię dostarczaną do organizmu. Jednak tak nie jest.
Głównym przykazaniem sportowców jest:
Jesz ile chcesz, pod warunkiem, że jesz zdrowo.
Dla większości sportowców amatorów liczenie kalorii to zbędny wysiłek,
który zajmuje zdecydowanie zbyt dużo czasu w stosunku do wynikających
z tego korzyści. W sporcie zawodowym, atleci posiadają własnych
dietetyków odpowiedzialnych za efektywne dobranie ilości kalorii dla danego
sportowca.
Sportowej diety nie należy postrzegać jako ograniczenia, a jedynie
wyzwolenia od złego żywienia. Możemy kwestionować samą nazwę „sportowa dieta”, ponieważ
większość sportowców nie ma modnej diety, a jedynie zdrowo się odżywia.
Zapamiętaj, że dieta Cię nie ogranicza!
Sam się przekonasz, że zdrowe odżywianie niesie ze sobą ogromne
korzyści.
Wielu ludzi, z którymi pracowałem, skarżyło się na brak energii
i częste złe samopoczucie. Po zaledwie miesiącu zdrowego odżywiania,
wykluczeniu przetworzonych pokarmów, i w połączeniu z regularną
aktywnością fizyczną, osoby te, wracały do mnie ze szczerym uśmiechem
i energicznym nastawieniem. Czasami miałem wrażenie, że poznaję tę samą
osobę na nowo.
Przytoczę tutaj jeden z przypadków.
Pewna kobieta przez wiele lat młodości nie czuła się zbyt komfortowo
w swojej skórze ze względu na swoją wagę. Wypróbowała wszystkie możliwe,
modne diety, które zalecały liczenie kalorii i czasochłonne przygotowanie
posiłków. Po zrzuceniu kilku kilogramów dieta często okazywała się zbyt
kosztowna oraz czasochłonna. Natomiast waga wracała w postaci efektu jo-jo.
Po zastosowaniu się do porad zawartych w tej książce, kobieta ta
zaczęła robić zakupy w całkowicie inny sposób. Sięgała zawsze
w pierwszej kolejności po produkty świeże, sezonowe i nieprzetworzone
fabrycznie! Używając takich produktów do przyrządzania dań, mamy pewność, iż
nie ma w nich zbyt wielu konserwantów i barwników.
Czy słyszałeś kiedyś o chorobach spowodowanych nadmiarem warzyw lub
owoców? Zapewne NIE, natomiast zachorowania wywołane nadmiarem cukru
i tłuszczów w diecie są naprawdę częste. Jak widać to nie ilość się
liczy, a jedynie jakość produktów, które spożywamy.
Ja też stosuję się do tej zasady
od kilku lat i mój organizm jest w możliwie najlepszej formie, co
jest odczuwalne podczas każdego treningu. Zachęcam Cię do stosowania tej złotej
zasady.
Porada:
Przyrządzając posiłki, pamiętajmy
o zdrowej kolejności:
surowe – gotowane – grillowane –
smażone
Wszystkie porady znajdziesz
tutaj: Jak zostać sportowcem Joachim Łeptuch >>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz